Een muzikaal succesverhaal: dit is het effect van muziek op jouw gezondheid

Leestijd: 3 - 5 min.

Muziek is gezond! Jouw favoriete deuntjes activeren je hersenen, maken je vrolijk en brengen je in beweging. In dit artikel vertellen we je alles over de invloed van muziek op je stemming én gezondheid. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan snel verder.  

Superfijn voor je brein

Muziek activeert je hersenen op allerlei manieren. Sterker nog, bij het luisteren van muziek komt bijna je hele brein in actie! Geluid komt binnen in je hersenstam, maar muziek activeert ook verschillende hersengebieden die met beweging en emoties te maken hebben. Daarom krijg je bijvoorbeeld zin om te dansen of word je geraakt door een mooi nummer. Als je muziek mooi vindt, maken je hersenen dopamine aan. Van dit gelukshormoon krijg je een fijn gevoel!

In de video hieronder vertelt neuroloog Erik Scherder meer over de invloed van muziek op je hersenen:

Erik Scherder legt uit wat het effect van muziek is op je hersenen.

Bewegen op muziek is heel gezond!

Samen de heupen losgooien bij een vrolijk nummer? Dat is niet alleen gezellig, maar ook gezond. Dat komt omdat muziek de motorische gebieden in je hersenen stimuleert. Daarvan krijg je vanzelf zin om te dansen. Volgens onderzoek van het WHO (World Health Organisation) is bewegen op muziek goed voor je balans, concentratie en zelfs je geheugen. Wist je trouwens dat een opzwepend nummer kan helpen om harder en enthousiaster te sporten? Probeer het maar eens uit: een stevige beat of vrolijke noot geeft een flinke motivatieboost!  

Wist je dat? Veel bewegen en ontspannen maakt de mensen in de Blue Zones zeer vitale oudjes. Deze plekken op de wereld staan erom bekend dat de inwoners langer leven dan gemiddeld. Samen naar muziek luisteren en dansen is in de Blue Zones een gezond ritueel waar mensen gelukkig oud mee worden!

Helemaal tot rust komen

Okee, muziek kan je dus helpen aan een dosis motivatie en energie om te bewegen. Maar helpt het ook om te ontspannen of in slaap te vallen? Daar lijkt het wel op! Volgens onderzoek van Britse wetenschappers kunnen bepaalde nummers je hartslag, bloeddruk en ademhaling positief beïnvloeden. Dat heeft te maken met het aantal beats per minuut en het ritme van de muziek. Proefpersonen moesten moeilijke puzzels oplossen terwijl er muziek werd afgespeeld. Op basis van dit onderzoek bestaat er zelfs een top 10 van meest relaxte nummers. 

Wist je dat? Muziek heeft invloed op hoe je pijn ervaart! Uit onderzoek blijkt dat je op de operatietafel of bij de tandarts minder angst en pijnprikkels voelt als er een ontspannen deuntje aanstaat. Zelfs als je van een operatie herstelt, heeft muziek een positief effect. Muziek met het ritme van je hartslag werkt daarbij het beste. 🎵

Muziek maken als ultieme hersengymnastiek 

Omdat muziek zo’n groot deel van je hersenen actief maakt, is het een goede manier om je brein te prikkelen. Zelf muziek maken, zorgt voor betere verbindingen tussen hersengebieden die met luisteren en je motoriek te maken hebben. Dat leidt tot meer creativiteit, maar is ook een boost voor je geheugen en probleemoplossend vermogen. Een instrument (leren) bespelen is daarom de ideale hersengymnastiek. En of je nou vroeg begint of niet, het is nooit te laat om hiermee te starten! 

Actify, daar zit muziek in

Nu je weet wat muziek allemaal voor je gezondheid kan doen, wil je natuurlijk snel aan de slag. Actify kan je helpen om een gewoonte te maken van meer muziek toevoegen aan je dag. Bijvoorbeeld door onderweg muziek te luisteren, te zingen onder de douche of de radio wat harder te zetten tijdens de afwas. Je vindt ook muzikale tips en allerlei oefeningen die je helpen aan meer ontspanning of energie. Benieuwd? Download Actify en probeer het!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen