Hoe helpt de kracht van kwetsbaarheid jou met gezonder leven?

Leestijd: 5 - 8 min.

Heb je kwetsbaarheid wel eens opgezocht in het woordenboek? Je vindt dan synoniemen als zwakheid en broosheid. Door dit soort vergelijkingen en uit angst voor afwijzing leren we kwetsbaarheid tonen snel af en zijn we kampioen in het wegblijven van pijn en ongemak. Maar! Wil je minder stress en meer moed in je dagelijks leven? Met meer gemak gezonder eten, meer bewegen en beter ontspannen? Lees verder en ontdek dat de kracht van kwetsbaarheid positief inzetten je veel kan brengen. Hoe spannend dat ook klinkt!

Wat is kwetsbaarheid? 

Brené Brown, professor aan de Universiteit van Houston, heeft een bijzonder treffend boek geschreven over de kracht van kwetsbaarheid. Zij omschrijft kwetsbaarheid als volgt: 

‘Kwetsbaarheid is de emotie die we ervaren in tijden van onzekerheid, risico en emotionele blootstelling.’ 

Daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Eigenlijk is kwetsbaarheid zeggen dat je niet perfect bent. Je laat anderen zien dat je angstig of verdrietig bent, dat je je schaamt, dat je iets niet weet of kunt of dat je ook minder leuke kanten hebt.

Wist je dat? Jezelf een (welgemeend) compliment geven is supergezond voor je. Goed bezig! ?

Waarom associëren we kwetsbaarheid met zwakte? 

Deze associatie is een erfenis uit de oertijd. Toen was het niet handig om kwetsbaar te zijn, want er was altijd wel een mammoet in de buurt op zoek naar een lekker hapje. Nu worden we niet meer opgegeten, maar de angst om ‘afgekeurd’ te worden door een ander zit enorm ingebakken in onze cultuur. En blijven we onszelf niet ‘goed genoeg’ vinden.

Wil je meer weten? Deze video van een Tedtalk van Brené Brown, de ‘Queen van de kracht van kwetsbaarheid’, is het kijken meer dan waard. Met veel humor en persoonlijke verhalen legt ze de kracht van kwetsbaarheid aan je uit. Een must-see!

Wat levert kwetsbaar zijn je op?

Stel je eens voor, vanaf nu stel jij je kwetsbaarder op en stop je met de schone schijn ophouden. Dan is het lekker als er een beloning tegenover staat. Want er is moed voor nodig om jezelf te laten zien, gewoon zoals je bent. Voelt het ongemakkelijk? Vergeet niet; uit ongemak ontstaat groei.

Wat helpt je als je met al je kwetsbaarheid vol in de arena stapt en zichtbaar bent? Weten wat de kracht van kwetsbaarheid je oplevert! Begin met het checken van de volgende plussen en minnen. Vraag jezelf vervolgens af wat waardevoller voor je is: de mening van een ander of de voordelen voor je gezondheid en mentale veerkracht. ?

Vijf gezonde voordelen van kwetsbaarheid tonen 

  • Meer zelfliefde 
  • Meer energie 
  • Je voelt je positief en krachtig 
  • Je kent je grenzen en geeft ze aan 
  • Minder stress 

Vijf ongezonde gevolgen van kwetsbaarheid niet tonen

Wist je dat? Door vaker nee te zeggen, leer je je eigen grenzen te bewaken. Hierdoor ervaar je minder stress en meer energie.

Zes tips om de kracht van kwetsbaarheid toe te passen

Durf jij te gaan voor de gezonde voordelen van je kwetsbaarheid tonen? Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen? Held! ? Begin met deze zes waardevolle tips en voeg stap voor stap meer kwetsbaarheid toe aan je leven.

1. Spreek je gevoel uit

Ongeacht het resultaat. Spannend! Maar wat geeft het je een goed gevoel en een energieboost als je het wel doet. Je kiest voor authenticiteit en laat daarmee de angst wat anderen van je vinden los.

2. Laat OMA thuis

OMA staat voor Oordelen, (ongevraagd) je Mening geven en Aannames doen. Deze drie belemmeren je communicatie met de ander en de openheid van een gesprek en een relatie. Begin met opschrijven wanneer je merkt dat je een van deze drie toepast. Dit geeft je zelfinzicht, zodat je daarna OMA makkelijker thuis kunt laten. Oefenen met mindfulness is ook een effectief hulpmiddel hierbij.  

3. Zet je humor in

Humor is heerlijk relativerend en maakt een ongemakkelijke situatie lichter. Wees je wel bewust van de valkuil! Je kunt je makkelijk achter een grap verschuilen en hierdoor situaties uit de weg blijven gaan. Doceren dus. ?

4. Stop met smoesjes verzinnen en een ander de schuld geven

Een manier om weg te blijven van pijn en ongemak is een ander de schuld geven of een smoesje te verzinnen. Gevalletje jong geleerd is oud gedaan. Gewoon niet meer doen en zelf je verantwoordelijkheid pakken. Dat voelt kwetsbaar, maar uiteindelijk brengt het je verder en geeft het je ongekend veel kracht. Ervaar het zelf! 

5. Laat de controle los

Met controle loslaten wordt je leven leuker! Maar hoe zet jij je inner-controlfreak op pauze? Vaak willen we een ander veranderen en denken we dat dit lukt om er een flinke dosis controle op ‘los te laten’. Oefen met bijvoorbeeld minder snel een klus naar je toe te trekken en begin met de ander te accepteren zoals ‘ie is.

6. Wees lief tegen jezelf

Niet makkelijk, maar wel reuze effectief: Wees lief tegen jezelf! Wat zou je tegen een vriend of vriendin zeggen als iets niet lukt? Probeer dat ook bij jezelf te doen. Hoe vaker je dat herhaalt, hoe milder je met jezelf omgaat. Wat ook helpt is (oude) overtuigingen over ‘hoe het heurt’ los te laten. Net als die neiging om jezelf met anderen te vergelijken.  

Wist je dat? Als je elke week wat tijd neemt voor zelfreflectie, dan leer je niet alleen jezelf steeds beter kennen. Ook leer je beter omgaan met zelfkritiek. In dit artikel lees je hoe je zelfreflectie toepast.

Kies moed boven comfort samen met Actify 

Zo, de tips vliegen je inmiddels om de oren! Wees gerust, je hoeft niet alles te onthouden en zeker niet met alles tegelijk te beginnen. De Actify app helpt je om stap voor stap te beginnen met gezonder leven en geeft je tips hoe langzaam maar zeker gezonde gewoontes creëert. Kies voor meer energie, beter slapen en minder stress en gun jezelf dit vandaag nog. Op naar een fitte en energieke versie van jezelf, die niet vies is van kwetsbaarheid tonen!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen