Waarom volhouden niet werkt en hoe je wel je doel bereikt

Leestijd: 4 - 7 min.

Volhouden. Word je van het woord alleen al moe? Dan is het tijd voor een nieuwe mindset. Wij vertellen je hoe je op een leuke, efficiënte en minder stressvolle manier wel je doel kunt bereiken. Een tipje van de sluier: volhouden werkt niet. Schrap dit woord na het lezen van dit artikel dus gerust uit je woordenboek. ;-)

Van motivatie naar moetivatie 

Stel. Je neemt je voor om minder te gaan snoepen. In het begin lijkt volhouden makkelijk: je bent gemotiveerd en je gaat er met de volle 110 procent voor. Je stelt je voor hoe fijn het is als je niet meer afhankelijk bent van een ‘sugar rush’Bovendien zijn die paar kilo’s die je verliest mooi meegenomen. Maar na een tijdje blijkt dat volhouden toch echt een kunst is. Het taartje op de verjaardag van je buurman staart je aan, net als die chocoladereep in je voorraadkast. Je vraagt je inmiddels steeds vaker af waar je het allemaal voor doet. Je motivatie is veranderd in moetivatie. Zo sluipt die hardnekkige ongezonde gewoonte langzaam maar zeker weer terug je leven in. Herkenbaar? Geeft niks. We’ve all been there.

Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien pogingen om een goed voornemen vol te houden, mislukken. Waar dat door komt? Volhouden is simpelweg de verkeerde strategie om je levensstijl aan te passen. Wat werkt dan wel? Wij leggen het aan je uit. 

Motivatie, discipline en wilskracht 

Voordat we naar de oplossing gaan, is het goed om te begrijpen wat nou precies de betekenis is van en het verschil is tussen motivatie, discipline en wilskracht. We hebben het woordenboek erbij gepakt voor een helder antwoord.   

  • Motivatie: ‘Wens om iets dat je wilt ook werkelijk te doen’ 
  • Discipline: ‘Eigenschap dat je steeds doet wat moet, ook als je er geen zin in hebt’ 
  • Wilskracht: ‘Het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren’   

Motivatie is gekoppeld aan je emoties. Zowel positieve als negatieve emoties kunnen je motiveren. Ga maar bij jezelf na: als iemand zegt dat je iets niet kan, maakt dit emoties in je los die je motiveren om het tegendeel te bewijzen. Motivatie voelt fantastisch, maar is te vaak van korte duur. Je gevoelens veranderen van tijd tot tijd, waardoor je motivatie kan verdwijnen.

Wist je dat? Jezelf belonen houdt je gemotiveerd! Door ook kleine successen te vieren, creëer je niet alleen hoogtepunten waarop je je kunt verheugen, maar word je ook zelfbewuster.

Het verschil tussen motivatie en discipline is de wijze waarop we er invloed op hebben. Discipline aanleren doe je door herhaling en oefening. Je ontwikkelt je discipline als je ook zonder motivatie aan de slag gaat met je doelen.  

Ga voor gewoontevorming

Tegen je zin in werken aan je doel. Dat klinkt vreselijk toch? Maarja, we hebben net geleerd dat je zonder motivatie al je hoop moet vestigen op discipline en wilskracht. Volhouden is anders een onmogelijke opgave. Tenzij er ook een andere manier is om gemotiveerd te blijven. En die is er!

Je bent aangekomen bij het goede nieuws. Het kan namelijk veel leuker zijn om je gezonde doel te halen en vast te houden. De kunst is om van je gezonde voornemen een gewoonte te maken.  Gedragswetenschapper Dr. BJ Fogg legt je in deze TEDx Talk uit hoe dat zit.

Een gewoonte is een handeling die je gewend bent om uit te voeren. Denk aan elke dag tandenpoetsen of elke ochtend koffiezetten. Dingen die je niet hoeft vol te houden, maar die je doet op de automatische piloot. Hoe lekker is dat?

Plezier, kleine stappen en herhaling

De beste manier is om een gewoonte te vormen, is iets te doen dat je leuk vindt en dit steeds te herhalen. Een kleine handeling die je helpt bij het behalen van je doel. Dat kost je namelijk minder wilskracht en levert je juist extra motivatie op. Wil je bijvoorbeeld meer beweging toevoegen aan je dag? Maak je wachttijd minder saai. Doe tijdens het zetten van een kop koffie of thee wat squats of schud even je heupen los op je favoriete nummer.

‘Success is the sum of small efforts – repeated day in and day out.’
– Robert Collier –

Daarnaast helpt het om in kleine stapjes naar je doel toe te werken. Begin door elke dag een heel klein doel voor jezelf te stellen. Iets wat je zo gedaan hebt. Herhaal dit net zolang totdat je merkt dat het een gewoonte is geworden. Volgens onderzoek duurt dit gemiddeld zo’n 100 dagen. Zo wordt gezonder leven stap voor stap een routine. En het is nog leuk ook!

Hoe kan Actify helpen?

Het vormen van gezonde gewoontes klinkt eenvoudig. Maar wij weten als geen ander dat in een druk leven waarin veel van ons wordt verwacht, het voortzetten van een gezonde levensstijl vaak moeilijker is dan gedacht. Daarom is Actify in het leven geroepen. Deze app is dè vitaliteitscoach die je helpt om van gezond leven een gewoonte te maken. Zo leert Actify je stap voor stap gezonder eten, voldoende ontspannen en meer bewegen. In de app vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen