Slim hardlopen als het buiten erg warm is

Leestijd: 2 - 3 min.
Slim hardlopen als het buiten erg warm is

Als het erg warm is buiten, heb je niet altijd zin om te gaan hardlopen. Je lichaam moet zich aanpassen aan de warme omstandigheden, en daarom is het slim om je goed voor te bereiden.

In de warme zomermaanden is het slim om te bedenken wanneer je gaat hardlopen. ’s Morgens en ’s avonds is het koeler, waardoor je minder last hebt van de hitte. En als je het minder warm hebt, heb je ook minder last van overmatige transpiratie (vochtverlies).

Drink voldoende

Bij een zware hardlooptraining verlies je gemiddeld een liter vocht per uur. Goed en voldoende drinken is daarom belangrijk. Meer dan een liter vocht per uur drinken is niet nodig, want je lichaam kan zoveel vocht niet opnemen.

Kleding

Luchtige en dunne sportkleding is fijn om te dragen tijdens het hardlopen in de zomer. Deze kleding ventileert goed en daardoor kan je lichaam de warmte makkelijk kwijt. Zwarte kleding neemt warmte op, dus dat is niet zo handig om te dragen.

Hartslag

Met warm weer is je lichaam sneller op temperatuur. Dit betekent dat ook je hartslag sneller omhoog gaat. Het is daarom ook niet raar dat je hartslag zo’n 10 tot 15 slagen per minuut verhoogt. Zo’n verhoging is niet zorgelijk, maar juist normaal.

Warmtestuwing

Het kan voorkomen dat je je ineens niet goed voelt tijdens het hardlopen. Dit kan komen door het fenomeen warmtestuwing. Symptomen hiervan zijn: een licht gevoel in je hoofd, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn. Als je merkt dat je last krijgt van warmtestuwing is het slim om meteen te stoppen met hardlopen en te gaan liggen op een koele plek.

Hoe en wanneer je hardloopt kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Luister in elk geval altijd naar je lichaam. Als je lichaam niet meer kan door de hitte, stop dan ook met intensieve belasting.