Gezond genieten? Eet meer groente!

Artikel
19-10-2023
3 - 4 minuten lezen
Knabbelen aan een komkommer, peuzelen van prei of smikkelen van spruitjes.. Iedereen weet dat het gezond is, maar het is best lastig om genoeg groente te eten. Het klaarmaken kan een gedoe zijn, misschien voelt het eentonig of je vergeet simpelweg om het in huis te halen. Je leest hier alles over groente en hoe je er een gewoonte van maakt om het vaker te eten.

Groente eten = vrolijke darmen

Laten we bij het begin beginnen: wat maakt groente nou zo gezond? Een belangrijk kenmerk van groente (en fruit), is dat het tjokvol vezels zit. En dat vinden je darmen fijn! Vezelrijke voeding voorkomt namelijk klachten met je spijsvertering. Door genoeg plantaardig te eten en daarbij voldoende water te drinken, houd je de (stoel)gang erin.

Wat is ‘genoeg groente’?

Maarre.. Hoeveel groente moet je dan eten? Het Voedingscentrum beveelt 250 gram per dag aan, maar de officiële richtlijn voor volwassenen is minstens 200 gram per dag. Dat lijkt goed te doen, maar helaas zijn we geen wereldkampioen groente eten. Sterker nog, slechts 27% van de volwassen Nederlanders krijgt het voor elkaar om de landelijke richtlijn te halen. Niet iets om over op te scheppen.. Behalve wat extra groente uit deze mini dan!

Wist je dit?

Wat vaker plantaardig eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten en zorgt voor een lagere bloeddruk. Daarom is het best slim om regelmatig te kiezen voor een maaltijd zonder vlees.

Varieer meer, eet de regenboog

De groenteafdeling in de supermarkt is een vrolijke boel: een bonte verzameling kleuren en vormen ligt voor je klaar. Groente eten is dus verre van eentonig door alle smaken waar je uit kan kiezen. En bovendien hebben al die verschillende smaakjes hebben ook hun eigen voedingsstoffen en vitamines. Zo zitten paprika’s en spruitjes bijvoorbeeld vol vitamine C, helpt het bètacaroteen in wortels je aan vitamine A en krijg je via boerenkool of spinazie veel vitamine K binnen. Door te variëren in kleur en vorm is het niet alleen feest op je bord, maar ook feest voor je lichaam!

Wist je dit?

Koken met lokale seizoensgroente is gezond voor jezelf én de natuur! Kiezen voor lokaal verbouwde groenten is namelijk beter voor het milieu. Bovendien is het relatief goedkoop om producten in het seizoen te kopen. Variëren per seizoen is dus gezond afwisselend, maar ook betaalbaar en duurzamer!

Stap voor stap meer groente eten

Een echte opschepper worden is makkelijker als je het plan(t)matig aanpakt. Start met het maken van een gezond boodschappenlijstje, zodat je genoeg groente inslaat. Als je het in huis hebt, ga je er vanzelf meer van te eten. Bovendien kun je zo jouw groente inname verspreiden over de dag. Zet bijvoorbeeld een bakje snackgroente klaar of lunch met wat groente op brood. En ook handig: combineer je groentehapje met een vaste gewoonte, door te snacken bij het koken of onderweg naar werk. 

Plantaardig eten met Actify

Aan de slag? Dankzij Actify hoef je niet je eigen boontjes te doppen.. Haal inspiratie uit de smaakvolle mini’s, recepten en feitjes die de app je voorschotelt. Of pak het groter aan door te starten met een serie of weekmenu zoals ‘Boordevol groente en eiwitten’. 

Actify, de vitaliteitscoach

Ook interessant

Vol energie het voorjaar in? Dit is de invloed van zonlicht op je lichaam

Hallo lente! Ga jij weer vaker naar buiten? Zonlicht is namelijk goed voor je gezondheid. Lees hier over het effect van licht op je lichaam.

Loop je hoofd leeg! Dit doet wandelen met je lijf en geest

Wandelen is goed voor je conditie, maar ook gezond als je zorgen hebt of een lange dag aan je bureau hebt gezeten! Lees hier de voordelen.

Hoe stevig sta jij? 5 oefeningen voor een betere balans

Een lichaam in balans is belangrijk om je gezond te voelen. Je leest hier wat een goede lichaamshouding je oplevert en hoe je ermee oefent.