Opgeven met sporten? Dit gebeurt er in je hoofd

Leestijd: 3 - 5 min.
Opgeven met sporten? Dit gebeurt er in je hoofd

Al weken sport je trouw drie keer per week. Je gaat op tijd naar bed, je let op je voeding. Dan mag je vandaag best een avondje bankhangen. En morgen mag je ook die bootcamp skippen. Voor je er erg in hebt is dat fitnessabonnement niet meer dan een maandelijkse afschrijving op je bankrekening. Sportpsycholoog Anoek van de Voogd legt ons uit hoe dat zit met die dip.

Vertel, hoe werkt die dip?

“Het is vooral een mentaal fenomeen. De grootste groep mensen moet van zichzelf naar de sportschool. Terwijl ze dat helemaal niet leuk vinden.  Natuurlijk haak je dan op een gegeven moment af.”

Dus we zijn niet van nature lui?

“We zijn juist gemaakt om te bewegen. Vroeger waren we continu in de weer op zoek naar voedsel. Bewegen was een noodzaak. Als je niet in actie kwam dan had je geen eten. Het was een kwestie van leven of dood.”

Een oerverlangen tot bewegen dus?

“Ja en nee. Onze gedragspatronen en automatismen zitten ons in de weg. Het kost moeite en energie die te doorbreken. We zijn zo gewend aan ons makkelijke leventje. Of we nu wel of niet gaan sporten, eten hebben we toch wel.”

Ik moet van mezelf sporten. Dat is dus niet goed?

“Dat je meer wilt bewegen is altijd goed. Maar bedenk je wel dat gedragsverandering een langdurig proces is. Uit onderzoek blijkt dat je 22 tot 300 dagen bezig bent om nieuw gedrag in je systeem te krijgen. De tijd dat gedragsverandering plaatsvindt is voor iedereen anders. Maar meestal duurt het negen maanden tot een jaar voordat iets een automatisme is geworden.”

“Juist door door zo’n dip heen te werken, train je wilskracht en discipline.”

Maar hoe houd ik vol? Negen maanden klinkt erg lang…

“Het is goed om een groter doel voor ogen te hebben, bijvoorbeeld dat je kilo’s wilt kwijtraken. Maar zo’n proces duurt lang. Deel je doel op in kleinere, haalbare doelen. Houd wekelijks een schema bij zodat je je vooruitgang ziet. Deze week hou je het nog geen 2 minuten vol op de loopband; over een paar weken lukt dat wel. Van dat soort kleine successen raak je gemotiveerd. Kijk naar de vooruitgang die je boekt. Je wordt sterker, je conditie wordt beter, je zit lekkerder in je vel. Maar we hebben de neiging dat niet te zien.”

En wat als die dip dan komt?

“Bedenk van tevoren dat je die dipmomenten tegenkomt en hoe die je gaan tegenhouden. Maak een plan hoe je met die momenten omgaat. Hoe voel je je op zo’n moment? Wat ga je doen? Hoe zorg je dat je wel gaat sporten?

Het fijnste zo zijn als we geen dip zouden hebben.

“Dat vraag ik me af. Door je door zo’n dip heen te werken, train je je wilskracht en discipline. Zo’n dip is helemaal niet erg, zolang je je er van bewust bent. Maak haalbare afspraken met jezelf en wees realistisch. Kies een manier van bewegen waarvan je blij wordt. Kies het moment waarop jij je het beste voelt.”

Heeft iedereen zo’n dip?

“Sommige mensen niet. Iedereen gaat anders met tegenslag om. Zo is dat ook in het dagelijks leven. Maar ook de doelen die je hebt gesteld en hoe je gaat sporten hebben daar invloed op. Overigens blijkt wel dat ochtendsporters langer gemotiveerd blijven. In de ochtend heb je nog volle energie. Dus als het je lukt, ga dan in de ochtend sporten.”

Heb jij dan een oefening die we ’s ochtends kunnen doen zonder dat we naar de sportschool hoeven?

“Jazeker, de Zonnegroet is een hele fijne oefening om voor het werk te doen.” https://www.youtube.com/embed/u1nB8gdsvhc?autoplay=0&showinfo=0&modestbranding=1&loop=1&controls=2  

Voldoende bewegen zonder direct de sportschool in te hoeven?

Maak van voldoende beweging een gezonde gewoonte met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen meer te bewegen, gezonder te eten en je fitter te voelen. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Fitter worden’ en ga er voor!