Dagje uit met je gezin? Snack lekker en gezond

Leestijd: 4 - 7 min.
Gezond onderweg

Het weer wordt langzaam mooier en de periode van de vele vrije dagen komt er weer aan. Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren. Wat fijn! Tijd om weer met het gezin op pad te gaan en samen mooie herinneringen te maken. Een dagje uit, vakantie in eigen land of wellicht stap je in het vliegtuig op zoek naar een fijn plekje in de zon. Hoe zorg je er nu voor dat je onderweg én op bestemming toch een beetje gezond en voedzaam blijft eten? In dit artikel geven we je wat handige tips voor het hele gezin!

Relaxed op pad… dat willen we allemaal! Toch kan het voor de kids een behoorlijke opgave zijn om rustig te blijven in de auto of in het vliegtuig. Natuurlijk, wat speelgoed en een tablet werken vaak wel voor even. Maar ook het creëren van voldoende eet-breaks zorgt voor een fijne, rustige en positieve sfeer. Tenminste, als je ze het juiste geeft!

Zoete trek

Zo’n heerlijk roze yoghurtdrankje bomvol suiker en een snelle koek houdt ze even stil maar de snelle piek in hun bloedsuikerspiegel zorgt niet alleen voor een energie opleving (lees: waar kunnen we even lekker rennen, klimmen en springen?) ook zorgt het ervoor dat ze al snel weer zoete trek hebben.

Suikerbommetje

Na een zogenaamde ‘sugar rush’ komt standaard ook een dip die over het algemeen het humeur van je kind ook naar een dieptepunt doet dalen. De enige remedie lijkt dan om er weer een suikerbommetje in te stoppen. Herkenbaar patroon? Dit geldt overigens niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons als ouders.

10 gezonde tips voor onderweg:

Ook bestaat het aanbod onderweg ook vaak uit iets met suiker of iets met suiker. Tijd voor wat handige tips zodat je zélf iets lekkers mee kunt nemen wat niet alleen gezonder en voedzamer is maar ook een stuk goedkoper! Zodat je altijd iets achter de hand hebt onderweg.

1. Maak het zelf lekker en leuk

Bedenk van tevoren wat haalbaar is voor jezelf om te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat er geen onnodige stress is net voor vertrek. Zorg voor een leuke beker of een handige fles die gevuld kan worden met water.

Een paar fijne bakjes zijn ook erg handig om in huis te hebben. Pimp het bakje met een leuk briefje, een toffe sticker of stop er een klein cadeautje. Maak er voor je kind een feestje van zodat hij of zij het alleen daarom al leuk vindt om op te eten.

2. Maak het leuk én smaakvol

Een toffe fles gevuld met water waar je wat stukjes fruit aan toevoegt, ziet er LEUK uit en smaakt heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan blauwe besjes of framboosjes. Wil je toch net iets meer smaak? Hou dan de ‘regel’ ¼ sap, ¾ water in gedachte! Ook als je een flesje drinken of sap koopt onderweg kun je het aanlengen met water.

3. Maak het al eerder

Snacks die je ruim van te voren kunt maken, handig zijn om te eten onderweg en ook écht vullen is bijvoorbeeld een plakje havermoutbrood. Je vindt het recept in de Actify Vitaliteits coach app. Je kinderen vinden het vaak een echte traktatie en jij weet dat er zo toch wat voedzaams naar binnen gaat.

4. Zorg dat het er tof uitziet

Een boterham saai? Met een toffe ‘sandwich on a stick’ scoor je zeker punten. Denk aan een grote satéprikker met daaraan stukjes brood met bijvoorbeeld hummus, zuivel- of groentespread, afgewisseld met een blaadje sla of spinazie, een tomaatje, een stukje komkommer, een blokje kaas of een gezellig aardbeitje. In het boek Easy Peasy LUNCHBOX geven we verschillende voorbeelden.

5. Neem snelle energiebommetjes mee

Zorg ervoor dat je snacks bij je hebt die energie geven waar ze even mee vooruit kunnen. Een notenmix bijvoorbeeld maar ook pure chocolade.

6. Kies voor lekker knapperig

Kies voor snacks die lekker knapperig blijven als ze even een paar uur in een zakje moeten zitten én die makkelijk te eten zijn. Rauwkost als snacktomaatjes, komkommertjes, stukjes paprika of worteltjes. Maar ook een rijstwafel met notenpasta of appelstroop blijven de meeste kinderen lekker vinden.

7. Neem de tijd om te lunchen

Met de auto op pad? Zoek een rustige parkeerplek en lunch waar mogelijk buiten. Frisse lucht en met aandacht eten zorgt ervoor dat iedereen even goed kan ontspannen en er weer tegen kan voor een paar uur.

8. Behoud je ritme

Om te voorkomen dat het hele gezin gedurende de lange reis continue zit te snaaien en snacken is de tip om ook onderweg het vaste ritme aan te houden van ontbijt, lunch en diner. Drie keer per dag een maaltijd, twee keer een snack op regelmatige tijden.

9. Regel just in case snacks

File? Zorg ook altijd voor lekkere en gezonde ‘just in case’ snoepjes/snacks. Het liefst iets waar ze even mee kunnen doen. Doosje kleine snoepjes, chippies, gedroogde vruchtjes.

10. Geef grenzen aan

Zeuren? Zeg naast ‘nee’ meteen ook ‘ja’. “Nee even geen snoepje meer. Maar je mag wel een stuk appel”. Of: “je mag nu geen ijsje meer, maar morgen gaan we er weer eentje uitkiezen!” Leg ook uit waarom iets niet mag, dat vergeten we vaak. Maar het ontbreken van een logische uitleg is voor een kind net zo vervelend als voor een volwassene.

Lekker gezond snacken? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf en je gezin in mini stappen gezond!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen