De edele kunst van de powernap

Leestijd: 2 - 2 min.
De-edele-kunst-van-het-dutje-doen

Mensen als Da Vinci, Churchill en Edison hadden het ook al door: van een powernap kun je enorm opknappen. Zo bereid je je voor op een heerlijk hazeslaapje. Maar licht eerst wel even je werkgever in :-).

1. Midden van de dag

De meest effectieve dutjes doe je aan het eind van de morgen of begin van de middag. Hoe dichter bij het midden van de dag, hoe beter. Dat heeft weer te maken met het dagritme van je lichaam: hoe later in de middag je in slaapt valt, hoe ellendiger je  je voelt als je wakker wordt.

2. Doe een to-do

Maak een korte to-do lijst van wat je nog allemaal moet doen die dag. Dit helpt je om structuur aan te brengen waardoor je rust in je hoofd krijgt. Gestresst wakker worden is nooit leuk.

3. Plan je plek

Niets is erger dan een onderbroken powernap. Denk dus goed na waar je gaat liggen. Je bed is uiteraard de beste optie: daar staat niks of niemand je slaap in de weg.

4. Beperk afleiding

Je iPad of telefoon heb je niet nodig als je een uiltje knapt. Die zorgen er alleen maar voor dat het langer duurt voordat je in slaap valt en dat gaat weer van je tukkietijd af.

5. Zet een alarm

Je zal niet de eerste zijn die gaat liggen voor een dutje van dertig minuten om drie uur later pas wakker te worden.

Leuk, die dutjes, maar zoek je de nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.