Gewoontevorming voor beginners

Leestijd: 2 - 4 min.

Nu begin ik echt! We beginnen vaak enthousiast aan onze plannen om gezonder te leven, maar uiteindelijk is het toch lastig om een nieuwe gewoonte écht eigen te maken. Je leest hier hoe gewoontevorming precies werkt en hoe jij jouw gezonde dromen uit laat komen.

Stap, stap, stap maar lekker door 

Of je nou wil starten met vaker fruit eten, balansoefeningen of juist meer tijd voor jezelf.. De basis om nieuwe gewoontes te vormen, is klein beginnen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat kleine acties die in jouw dagelijkse routine passen, heel effectief zijn. Terwijl met frisse tegenzin naar de sportschool of in één klap heftig diëten op de lange termijn niet goed werkt. Omdat het niks voor jou is of omdat de verandering te groot is. Kleine stapjes die bij jou passen, leiden tot het beste resultaat! 

De kracht van herhaling

Ook als je een gewoonte klein en behapbaar hebt gemaakt, heb je ‘m niet in een paar dagen in de vingers. Het kan volgens onderzoek zelfs 100 dagen duren voor een nieuwe gewoonte in je systeem zit. Het heeft dus tijd nodig en bovendien veel herhaling. Denk maar aan hoe je ooit hebt leren tandenpoetsen. Als kind heb je geleerd om dit dagelijks te doen, dus is het onderdeel van je routine geworden. En nu vind je het misschien zelfs vervelend als je het een keer overslaat. Allemaal door de kracht van herhaling.

Wist je dit?
De tweede vrijdag van januari staat ook wel bekend als ’Quitters day’. Op die dag hebben de meeste mensen hun buik vol van hun goede voornemens. En dat komt vaak omdat we kiezen voor een te grote verandering en dit te snel voor elkaar willen hebben. Dus.. Tijd om het anders te doen! Wordt dit voor jou het jaar om te ‘quitten’ met Quitters day? 😊 

Plezier is de sleutel tot succes

Als je dagelijks kleine stapjes herhaalt die aan jouw gewoonte bijdragen, maak je de kans dat je ‘m onder de knie krijgt een stuk groter. En dat werkt natuurlijk het best als je iets doet wat je leuk vindt. Dit kost een stuk minder wilskracht en kan zelfs een motivatieboost geven. Wil je bijvoorbeeld meer beweging toevoegen aan je dag? Een energiek dansje op je favoriete muziek kan hieraan bijdragen. En het is nog leuk ook.  

Actify, jouw coach bij gezonde gewoontevorming

Met Actify kies je zelf de gezonde gewoontes die je graag wilt ontwikkelen. Vervolgens bepaal je op welk tempo je begint. De app schotelt je hierna dagelijks mini’s voor, kleine gezonde acties die bijdragen aan jouw gewoontes. Zo ervaar je zelf wat het beste bij je past. Iedere week krijg je nieuwe mini’s aanbevolen op basis van jouw voorkeuren. En heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpt de coaching van de Actify-app je weer op weg!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen