De voordelen van fitness

Leestijd: 3 - 4 min.
De voordelen van fitness

Van topsporters tot revaliderende ouderen, van jonge moeders tot fitte vaders van middelbare leeftijd, van hippe studenten tot mensen met overgewicht. Je ziet iedereen in een fitnesscentrum. Sommige centra zijn gespecialiseerd in specifieke doelgroepen, andere houden de deur open voor iedereen die fitter wil worden. De ene sporter is uiterst fanatiek, de ander gaat zelden. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van fitness?

Bewegen is goed, dat lees je ook hier op dit platform veelvuldig. Het helpt je om vitaler te worden en te blijven, ongeacht je leeftijd. Wanneer je de aanbevolen hoeveelheid beweging krijgt (30 minuten per dag als minimum) en er niet een heel statisch (kantoor)leven op nahoudt, ben je op de goede weg. Zeker wanneer je dit combineert met een teamsport of een individuele sport zoals hardlopen. Maar zelfs al sport je zelfstandig en fanatiek en heb je gedurende de dag voldoende beweging, dan nog zul je baat hebben bij fitness.

Van meer bewegen stap voor stap een gezonde gewoonte maken? Check de Actify Vitaliteitscoach app.

Afvallen, sterker worden, vorm krijgen

Mensen die zich aanmelden bij een fitnesscentrum, bij een personal trainer of lid worden van een bootcamp- of crossfitgroep, hebben allerhande doelen. De één wil zijn conditie verbeteren, de andere wil overgewicht aanpakken en de volgende wil zijn lijf meer vormen en sterker maken of revalideren na een blessure of operatie. Het grote voordeel van fitness is dat je onder begeleiding snel en structureel je doelen kan bereiken. De veelheid aan mogelijke fitnessoefeningen is enorm en een personal trainer, fitnessinstructeur, fysiotherapeut of coach kan een persoonlijk programma voor je samenstellen zodat je je doelen bereikt op een verantwoorde manier.

Gerichte oefeningen als aanvulling op

Atleten van ieder niveau zorgen naast hun sportspecifieke training (voetbal, atletiek, basketbal, turnen, wielrennen, ruitersport, et cetera) steeds vaker voor een aanvullende fitnesstraining. Ofwel om de belangrijke spiergroepen te versterken, ofwel om juist de spiergroepen die bij hun eigen sport minder aan bod komen eveneens te laten werken. Een volledig fit en getraind lijf kan nu eenmaal beter presteren en zorgt voor minder blessures. Onder begeleiding houden de experts bovendien in de gaten dat je niet te eenzijdig traint, af en toe gecontroleerd je grenzen kunt opzoeken, maar ook gewaarschuwd wordt voor overtraining.

Trainen voor jezelf of in een groep

Bij fitness kun je kiezen voor de trainingsvorm die je aanspreekt: individueel of in een groep, met apparaten of enkel met je eigen lijf als ‘weerstand’.  Werk je, na goede uitleg van de apparatuur, liever in je eentje je trainingsrondje af, dan is dat prima. Met je eigen muziek of je favoriete tv-programma als afleiding op de moderne fitnesstoestellen. Maar misschien gedij je nog beter in een groepstraining waarin de instructeur en medesporters je stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Een personal trainer of een Small Group Training zorgt in een kleine setting dat je wel onder begeleiding sport en er heel gericht aandacht is voor je doelen in combinatie met de mogelijkheden en beperkingen van je eigen lichaam. Dit is voor mensen met een heel gericht doel en/of mensen met een lage discipline vaak een motiverende optie. Ervaar bij een professionele fitnesscentrum en kijk wat het beste bij je past.

Voldoende bewegen zonder direct de sportschool in te hoeven? Maak van voldoende beweging een gezonde gewoonte met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen meer te bewegen, gezonder te eten en je fitter te voelen. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Fitter worden’ en ga er voor!