Doe vrijwilligerswerk en verlaag je stressgevoel

Leestijd: 2 - 3 min.
Doe vrijwilligerswerk en verlaag je stressgevoel

Druk druk druk? Stress stress stress zul je bedoelen. Stress om succesvol te worden, te blijven of te doen alsof. Dat is ontzettend vermoeiend. En kun je deels oplossen door... te werken.

Het lijkt soms alsof je maar beter kunt stoppen met werken. Daar raak je tenslotte overspannen van. Maar het ligt natuurlijk lang niet altijd aan het werk op zich. Werkstress wordt onder andere veroorzaakt door de druk die je voelt om te presteren, wat dit ook voor je betekent.

Geld, promotie en een luxere levensstandaard

In de meeste gevallen worden je prestaties en dus je succes uitgedrukt in geld, promotie en de daaraan verbonden levensstandaard. Wat nou als je werk zou kunnen doen waarbij dat allemaal niet belangrijk is?

Vrijwilligerswerk dus. Werk dat je niet doet om het geld, maar omdat je het leuk vindt. En omdat je er anderen mee helpt. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die vrijwilligerswerk doen een lagere bloeddruk hebben dan mensen die dit niet doen. Mocht een medische redenen niet overtuigend genoeg zijn. Denk dan ook aan deze voordelen:

4 redenen waarom vrijwilligerswerk stress vermindert

1.    Als je doet wat je leuk vindt, ga je beter om met kritiek

Goede kritiek is altijd welkom. Maar omdat je werkt op vrijwillige basis is het makkelijker relativeren. En dat maakt het beantwoorden van de kritiek een stuk eenvoudiger.

2.    Je mag fouten maken (van jezelf)

Vrijwilligerswerk is natuurlijk niet automatisch vrijblijvend. Er hangt alleen geen carrière vanaf. Hierdoor ervaar je minder druk waardoor de kans groter is dat je minder fouten maakt. Of er niet te zwaar aan tilt.

3.    Het maakt je leven zinvoller

Niet dat je leven nu niet zinvol is. Maar iets voor anderen doen zonder er iets voor terug te verwachten, heeft altijd zin.

4.    Je leven is nooit saai

Als vrijwilliger ontmoet je mensen en doe je dingen die normaal niet snel op je pad zouden komen. Dat is een verrijking van je leven.

Omgekeerd werkt het natuurlijk ook. Dus probeer vooral je betaalde werk te benaderen als of het vrijwilligerswerk is.

Heb jij al eens vrijwilligerswerk gedaan of doe je dat nog steeds? Vertel jouw verhaal en deel het met anderen. Jij bent een inspiratiebron!

Kun jij wel wat meer ontspanning gebruiken? Relax to the max in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen om meer te ontspannen, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Meer ontspannen’ en kom in mini stappen tot rust.