Een goed slaapritueel is het halve werk

Leestijd: 2 - 4 min.
Een goed slaapritueel is het halve werk

De meeste mensen volgen een vast patroon voordat ze gaan slapen. Dat geldt ook voor kinderen: tanden poetsen, grote lamp uit, kleine lampje aan, spullen voor de volgende dag klaarleggen en nog meer. Het is een routine die je elke avond samen met je kind herhaalt en dat is niet voor niets. Je slaapritueel is een gewoonte en dat herinnert je lichaam er ook aan dat het tijd is om in de slaapstand te gaan.

Heeft jouw kind de juiste gewoontes in het slaapritueel? Sommige gewoontes werken averechts, dus leer je kind bewust de juiste gewoontes aan… en de verkeerde af.

1. Vaste gewoontes

Creëer vaste gewoontes met je kind voor het slapen gaan. Denk aan pyjama aantrekken, tanden poetsen, voorlezen en een nachtkus. Zo leer je jouw kind een vast patroon aan, waarmee je je kind helpt in de ‘slaapstand’ te komen.

2. Regelmaat!

De enige manier om je biologische klok te trainen is door steeds op dezelfde tijd naar bed te gaan en door op dezelfde tijd op te staan. Ook in het weekend dus! Ook al is het gezellig de kinderen ook eens wat langer bij je te hebben in de avond, het kan de biologische klok verstoren.

3. Structuur

Structuur is belangrijk dus wees consequent. Geef niet toe aan extra aandacht of nog even een verhaaltje voorlezen als ze eenmaal in bed liggen.

4. In slaap vallen

Voorkom dat je kinderen op de bank of op schoot in slaap vallen. Je leert ze een gewoonte aan die je moeilijk af kan leren. Kinderen moeten leren alleen in slaap te vallen in hun eigen bedje. Op lange termijn werkt dit het beste.

5. Slaapliedjes

Zing jij je kind in slaap met een slaapliedje? Dit werkt op korte termijn, maar je leert ze ook aan dat dat normaal is. Dus als jij een keer geen zin hebt om te zingen, of ze zijn uit logeren…

6. Zomer en wintertijd

Komt de zomer- of wintertijd eraan? Laat je kind alvast wennen aan het tijdsverschil. Bouw er in een week naartoe om elke dag de bedtijd 10 minuten aan te passen.

7. Verlaag het energieniveau

Verlaag het energieniveau het laatste half uur voordat je kind gaat slapen. Stoeien of drukke spelletjes kunnen ze juist wakker houden.

8. Verwachtingen

‘Morgen gaan we…” Let erop dat je je kind net voor het slapengaan niet enthousiast maakt over wat er morgen komt. Door hun enthousiasme wordt in slaap vallen veel lastiger.

Zelf ook genieten van de nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen