Ellen Hoog: plezier is de sleutel tot succes

Leestijd: 2 - 3 min.
Ellen Hoog: plezier is de sleutel tot succes

Ellen Hoog heeft een indrukwekkende sportcarrière. Ze werd met het Nederlands Hockeyelftal twee keer wereldkampioen, één keer behaalde ze zilver op de Olympische Spelen en twee keer zelfs goud.

Ondertussen heeft ze ook nog twee boeken geschreven over gezond eten en leven. In haar nieuwe boek Grenzeloos Gezond deelt ze haar ervaring dat je overal en op reis ook gezond kan eten en bewegen.

Ellen heeft sporten, en vooral natuurlijk hockey, met de paplepel ingegoten gekregen.
“Ik ben opgegroeid in een echte hockeyfamilie. Op mijn 7e kreeg ik de stick van mijn Oma in mijn handen. Blijkbaar had ik aanleg en ik trainde vooral altijd met erg veel plezier; lol trappen met vriendinnen!” Ze werd al snel gevraagd voor een hoger niveau, maar hield dit in het begin nog af. Ze vond plezier belangrijker: “Als je er geen lol aan beleeft is de kans klein dat je het volhoudt.”

Ook steun van ouders is essentieel voor een gezond en sportief leven van kinderen. “Mijn familie was een enorme steun voor mij. Mijn moeder heeft mijn broer en mij bijvoorbeeld altijd naar trainingen en wedstrijden gebracht. Toen vond ik dat heel normaal, maar besef me nu dat dit echt bijzonder is. Als je wilt dat kinderen sportief leven begint dat bij de ouders.”
Plezier blijft daarbij het belangrijkst. “Door verschillende sporten uit te proberen ontdek je wat bij je past. Je weet van tevoren nooit hoe iets bevalt en zo kun je echt verrast worden.”

Ellen heeft ook een waarschuwing: “Pas op met extreem sporten. Het is niet altijd even gezond en meestal moeilijk vol te houden. Het leukst is het om te sporten met anderen. Met een groepje vrienden en/of vriendinnen motiveer je elkaar, is het gezelliger en wordt het makkelijker vaker te gaan. En het is leuker. Dat is toch écht het belangrijkst!”

Foto: Dana van Leeuwen