Feiten en fabels over slapen

Leestijd: 2 - 3 min.
Feiten en fabels over slapen

Hoe vitaal je bent, hangt naast alle voor de hand liggende zaken als voeding, beweging en een gebalanceerd sociaal leven, ook af van de kwaliteit en de hoeveelheid van je slaap. Alles in je drukke agenda proppen ten koste van je nachtrust, is dan ook geen slimme keuze. Kijk even mee naar de feiten en fabels over slaap.

20 tot 30 procent van de volwassenen heeft tijdelijke of permanente slaapproblemen.

Dit is helaas waar. Er zijn tachtig verschillende slaapstoornissen, waarvan slaaploosheid een belangrijke is.

Je kunt nooit teveel slapen.

Dit is een fabel, want het kan wel degelijk. Teveel slaap is slecht voor je gezondheid. Volwassenen worden geadviseerd niet meer dan tien uur te slapen per etmaal om vitaal te blijven

Kinderen kosten je slaap.

Geen verrassing voor (jonge) ouders, maar dit is waar. In het eerste levensjaar ontneemt een baby zijn ouders tussen de 400 en 750 uur slaap.

Aan slecht slapen, is niets te doen.

Gelukkig is dit niet waar. Er zijn diverse experts die je tips kunnen geven om beter te slapen. Buiten de medische oplossingen tegen verschillende slaapstoornissen.

Van slapen word je beter

Klopt. Slaapgebrek verzwakt je immuunsysteem en slaap versterkt juist je immuunsysteem. Slapen versnelt het herstel van botbreuken en kneuzingen. Tijdens je slaap maakt je lichaam de meeste antistoffen aan.

Slaperigheid na de lunch komt door suikers in je voedsel.

Dit is een fabel. De slaperigheidsdip na de lunch heeft niets te maken met het feit dat je hebt gegeten, maar alles met je biologische klok.

Denken aan stromende watervallen maken slaperiger dan schaapjes tellen.

Het is waar. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan stromende waterfallen dachten, tot twintig minuten eerder in slaap vielen dan mensen die schaapjes tellen, omdat ze niet kunnen slapen.

Zolang je maar meer dan acht uur slaapt per nacht, is het goed.

Dit is niet waar. Belangrijker dan de hoeveelheid slaap, is de kwaliteit van je slaap. Wanneer je vijf uur in alle rust hebt door kunnen slapen, is dat gezonder dan negen uur in bed liggen en steeds tussendoor wakker worden.

De nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.