Het meest ontspannende nummer aller tijden

Leestijd: 2 - 4 min.
Het meest ontspannende nummer aller tijden

De meeste mensen hebben wel een nummer waar ze naar luisteren om tot rust te komen. Engelse wetenschappers hebben daar een onderzoekje tegenaan gegooid en claimen het meest ontspannende nummer aller tijden gevonden te hebben.

1. MARCONI UNION, “WEIGHTLESS”

Dit is hem dan: het meest relaxte nummer ooit.

De studie werd uitgevoerd onder veertig vrouwen die eerst een moeilijke puzzel moesten oplossen. Hiermee creëerden de onderzoekers  een stressvolle situatie. Vervolgens kregen de vrouwen verschillende nummers te horen. Sensoren registreerden vervolgens hoe ze op de verschillende nummers reageerden.

Het liedje “Weightless” bleek elf procent effectiever dan de rest van de muziek, die bestond uit nummers van onder andere Coldplay en Mozart. Het nummer resulteerde bij de vrouwen in de meest rustige ademhaling, een langzamere hartslag en lagere waardes van het stresshormoon Cortisol. Daarnaast zorgde “Weigthless” voor een lagere bloeddruk en afname van angstgevoelens. Niet gek voor een liedje.

Geen spontane jamsessie

De plaat is overigens niet ontstaan tijden een sponante jamsessie. De band werkte namelijk samen met geluidstherapeuten die advies gaven over de meest effectieve inzet van harmonieën, ritmes en baslijnen.

Kalmerend effect

Er zijn dan ook een hoop muzikale principes gebruikt waarvan is aangetoond dat ze een kalmerend effect hebben. Zo begint het nummer met 60 beats per minuut en vertraagt het langzaam naar 50.

Je hartslag past zich tijdens het luisteren langzaam aan het ritme aan. Het duurt vijf minuten voordat dit proces begint, daarom duurt het nummer maar liefst acht minuten. Verder is er geen terugkerende melodie. Je hersens hoeven dus niet te anticiperen op wat er komen gaat.

Sommige testpersonen werden tijdens het luisteren zelfs zo relaxed dat ze er slaperig van werden. Dr. David Lewis-Hodgson, die het onderzoek leidde, adviseerde dan ook om het nummer niet te luisteren in de auto.

Deze nummers stonden ook nog in de top tien. Zin een avondje onthaasten? Zet dan deze playlist aan.

Makkelijk een gezonder leven dat echt bij jou past? Met praktische tips zoals wat muziek voor je kan doen? Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!

2. AIRSTREAM, “ELECTRA”

https://youtube.com/watch?v=YbHZ8VVhb94

3. DJ SHAH, “MELLOMANIAC (CHILL OUT MIX)”

4. ENYA, “WATERMARK”

https://youtube.com/watch?v=oiFTXckh0zU

5. COLDPLAY, “STRAWBERRY SWING”

6. BARCELONA, “PLEASE DON’T GO”

7. ALL SAINTS, “PURE SHORES”

8. ADELE, “SOMEONE LIKE YOU”

9. MOZART, “CANZONETTA SULL’ARIA”

10. CAFE DEL MAR, “WE CAN FLY”