Hoe blijf je fit op je werk?

Leestijd: 3 - 4 min.
Hoe blijf je fit op je werk?

Zit jij vaak te gapen achter je computer op het werk? En heb je ‘s morgens al last van een dipje? Helpen die paar koppen koffie je ook niet om fris en fit te blijven? Door deze tips op te volgen merk je al snel dat je fitter bent én blijft op je werk. Je hebt een goede focus en je productiviteit gaat met stappen vooruit.

1. Voldoende beweging

Voldoende beweging verspreid over de dag is zeer belangrijk. Als je de hele dag achter je computer blijft zitten, kun je zeker een energiedip verwachten. Neem een keer de trap in plaats van de lift. Of loop naar je collega in plaats van een mailtje te sturen. En, niet vergeten: doe af en toe wat stretchoefeningen.

2. Eet ‘licht’

Na een zware maaltijd, heeft je lichaam energie nodig om je lunch te kunnen verteren. Daarom is het verstandig een lichte lunch te nuttigen. Neem bijvoorbeeld een salade of fruit. Kies voor gezonde boterhammen in plaats van vette snacks.

3. Neem een gezond tussendoortje

Een daling in je bloedsuikerspiegel is vaak de oorzaak van een energiedip. Hierdoor ontstaat een futloos gevoel dat je kunt voorkomen door een tussendoortje te nemen. Uiteraard is dit tussendoortje gezond: neem een handje walnoten of een vers stuk fruit.

4. Drink water

Er zijn veel mensen die de dag beginnen met hun ‘bakkie pleur’. Koffie lijkt mede daardoor de ideale oppepper te zijn voor een dipje. Het is echter belangrijk om je lichaam van voldoende vocht te voorzien en dit kun je het best doen met water. Als je water drinkt voorkom je een daling van je energieniveau en doordat je niet gedehydrateerd wordt, blijft je humeur positief.

5. Ga in je pauze naar buiten

Frisse lucht en beweging zijn goed voor je. Ga daarom na de lunch even naar buiten en maak een lekkere wandeling. Als je tien minuten wandelt, wordt je energieniveau met maar liefst twee uur verhoogd. Dit komt doordat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren gepompt wordt.

6. Let op je ademhaling

Door diep in en uit te ademen verhoog je het zuurstofniveau in je lichaam. Bij een verhoogd zuurstofniveau in je lichaam, krijg je automatisch meer energie. Bij ademhaling is het belangrijk via de buik te ademen, en niet door de borst zoals meestal gedacht wordt. Heb je moeite met de buikademhaling? Leg je hand op je buik. Als je inademt, moet je buik uitzetten. Bij het uitademen valt hij weer in.

7. Ga even iets anders doen

Zit je al een paar uur hetzelfde te doen? Maak even een praatje met een collega. Of heb je een klusje liggen waarvoor je even niet naar je computerscherm hoeft te staren? Ga dat even doen. Door de hele dag naar je scherm te staren, kun je last krijgen van je ogen. Helemaal als je een werkplek hebt in een gebouw met airco, de lucht zal hierdoor vaak droog zijn.

Meer tips om fit je werkdag door te komen? Maak van voldoende beweging en gezonder eten een gezonde gewoonte met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen meer te bewegen, gezonder te eten en je fitter te voelen. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Fitter worden’ en ga er voor!