Hoe krijg je meer energie?

Leestijd: 3 - 4 min.
Hoe krijg je meer energie?

Hoe komt het toch dat het lijkt alsof een dag nooit genoeg uren heeft? Veel mensen hebben een jachtig en gestrest leven met werk, kinderen en sporten. Door lang aanhoudende stress, kun je lichamelijk en geestelijk vermoeid raken. Normale vermoeidheid vul je ’s nachts aan door voldoende te slapen. Als je meer energie verbruikt dan je aanvult, bestaat er een grote kans dat je chronisch vermoeid raakt.

Tips voor een dag vol energie.

Slaap voldoende

Om te beginnen is voldoende slaap de basis voor een dag vol energie. De meeste mensen hebben genoeg aan 7 à 8 uur slaap per nacht. Soms is het moeilijk om in slaap te vallen waardoor de kwaliteit van je nachtrust achteruit holt. Het blijkt dat piekeren de grootste oorzaak is van slaaptekort en dus een tekort aan energie. Houd daarom pen en papier naast je bed zodat je gedachten direct kunt opschrijven zodra ze jou wakker houden. Dit bespaart jou een tekort aan energie.

Blijf bewegen

Als je de hele dag achter een bureau zit, kun je moe en lusteloos worden. Een korte wandeling wil dan nog weleens helpen. Verander even van omgeving, een wandelingetje door de gang kan zelfs al voor verschil zorgen. Kom in beweging en je voelt dat je weer meer energie hebt.

Drink voldoende

Iedere dag weer is het belangrijk om voldoende vloeistof binnen te krijgen. Uiteraard geen alcohol, want dat onttrekt juist water aan je lichaam (en hersenen). Koffie zorgt ervoor dat je water sneller afvoert uit je lichaam, waardoor je minder vloeistof overhoudt.

Tip: drink een glas koud water of een kop groene thee, dat geeft je een korte maar krachtige boost van energie.

Frisse lucht = een frisse kop

Het is vaak benauwd op je werk en de ramen zijn meestal dicht. Probeer af en toe even een teug frisse lucht te krijgen, zet een raam open voor meer energie. Ook wil het nog weleens helpen om met essentiële citroenolie de lucht lekker op te frissen. Het inhaleren van de geur van citrusvruchten heeft direct het gewenste effect voor meer energie.

Drink niet teveel cafeïne

Een kop koffie kan je een korte energieboost geven. Teveel cafeïne zorgt er echter voor dat het de stressreacties van het lichaam nabootst. Hierdoor wordt de stressreactie groter. Het drinken van teveel cafeïne, zorgt voor het afnemen van het vitamine B-gehalte in het bloed. Gebrek aan vitamine B zorgt voor vermoeidheid. Koffie drinken is geen probleem, maar overdaad is schadelijk. Drie kopjes koffie op een dag, voor meer energie, kunnen geen kwaad.

Makkelijk een gezonder leven dat echt bij jou past? Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!

Een tekort aan energie is niet iets waar je licht over moet denken. Het heeft een enorme invloed op je hele leven. Probeer eens een dagboek bij te houden waarin je noteert waar voor jou energiekillers liggen. Zo maak je inzichtelijk waar voor jou pijnpunten liggen. Raadpleeg eventueel je huisarts.