Hoe mindfulness je kalm, helder en gefocust maakt

Leestijd: 3 - 5 min.
Hoe mindfulness je kalm, helder en gefocust maakt

Wat nou als je een moment kon nemen om even te pauzeren. Even je gedachten laten gaan, je zenuwen kalmeren en je verbinden met de wereld. Met mindfulness kun je precies dat bereiken.
Mindfulness is een effectieve, mentale techniek die is geleend van een 2000 jaar oude boeddhistische filosofie. Het is aangepast aan niet-religieuze omgevingen zoals vergaderzalen, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en sportteams.

Het ontdekken van de wetenschappelijke kant en voordelen van mindfulness heeft mij als arts, opgeleid in de psychiatrie, enorm gemotiveerd dit in de praktijk toe te passen Onderzoek naar mindfulness is ook erg overtuigend: het toont aan dat wanneer je mindfulness meditateert, op regelmatige basis, het je hersenen en gezondheid flink bevordert.

Oefeningen

Mindfulness heeft oefeningen die jouw capaciteit om te focussen op wat je doet optimaliseert. Het is een tegengif tegen alle afleidingen en overvloed aan prikkels die de digitale wereld tegenwoordig op ons afvuurt. Maak mindfulness een onderdeel van je dagelijks leven en het brengt je meer rust en effectiviteit, vermindert je stress en verhoogt je mentale capaciteit.

In eerste instantie pas je mindfulness toe door te mediteren, maar je kan het ook onderdeel maken van je dagelijkse bezigheden zoals eten, wandelen of werken. Mindfulness is een eenvoudige, maar uitdagende discipline om bewust te worden van wat je doet. Je wordt steeds beter in wat je doet: je krijgt en behoudt controle in plaats van af te dwalen naar andere zaken door de impulsen van je geest.

5 manieren voor mindfulness

1. Focus op je adem

Het klinkt misschien als een cliché, maar er is wetenschappelijke onderbouwing voor dit advies. Je ademhaling is niet alleen een krachtige indicator van je gemoedstoestand, maar ook een handige tool om die te sturen.

Neem tijdens een drukke dag een paar momenten om bewust je geest af te stemmen op je ademhaling. Start door drie keer in- en uit te ademen. Adem vervolgens rustiger en langzamer in en uit. Dit lokt een ontspanningsreactie uit van je lichaam. Het “langer” maken van het in-, en uit ademen stuurt een bericht naar je zenuwstelsel om te kalmeren. Het helpt je lichaam helder na te denken en meer ontspannen te voelen.

2. Gebruik je omgeving als een stroomonderbreker

Neem verschillende momenten tijdens de dag om even los te komen van alles wat je doet. Luister naar de geluiden om je heen, voel bewust je lichaam en bekijk de ruimte om je heen. Voel de temperatuur en ruik de geuren. Door je zintuigen even af te stemmen, geef je jouw geest een korte pauze van de stress van nadenken.

3. Gebruik technologie met bewustzijn

Zit je de hele dag achter de computer? Dan is het belangrijk dat je bewust bent van je postuur en ademhaling. Email apneu, het tijdelijk opschorten van je ademhaling tijdens het schrijven van e-mails veroorzaakt onbedoeld spanning en stress in het lichaam.

Wanneer je onregelmatig ademt, houdt het lichaam meer kooldioxide vast. Dit kan bijdragen aan stress en stress gerelateerde ziekten. Focus tijdens het werken regelmatig op je ademhaling zodat je voldoende zuurstof binnenkrijgt.

4. Stel prioriteiten in je to do lijst

Breng focus aan in je werkzaamheden. Stel prioriteiten en maak een top drie voor jouw dag. Breek je werktijd op in kleine blokken en neem korte pauzes tussendoor. Je zal efficiënter gaan werken.

5. Lunch bewust

Lunchtijd is hét moment om mindfulness te beoefenen. Werk tijdens de lunch niet door achter je laptop en sla je lunch ook niet over. Eet bewust! Proef je eten en focus op het kauwen. Gebruik de lunch om even pauze te nemen van de wervelwind van de dag. Het zal je lichaam en geest ruimte geven voor vernieuwing.

Bron: Medibank

Kun jij wel wat meer ontspanning gebruiken? Relax to the max in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen om meer te ontspannen, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Meer ontspannen’ en kom in mini stappen tot rust.