Hoe yoga je reactie op stress verandert

Leestijd: 2 - 2 min.
Hoe yoga je reactie op stress verandert

Yogi’s roepen het al jaren: yoga verbetert je immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk en vermindert stress. Dat klinkt misschien als zweverig gedoe, maar al deze claims worden wetenschappelijk ondersteund.

Neem bijvoorbeeld je reactie op stress. Door jezelf een uur lang in ongemakkelijke poses te vouwen kun je de reactie die je brein heeft op stressvolle situatie veranderen. Klinkt misschien nogal vergezocht, maar het is goed te verklaren. Het antwoord ligt in de neurobiologie.

Je hersenen reageren namelijk automatisch angstig op een stressvolle situatie. Die situatie kan bestaan uit een naderende deadline, een ontsnapte circusleeuw die op je hielen zit, maar ook een downward facing dog die je nauwelijks volhoudt. Je rug kraakt, de spierpijn wordt steeds erger, maar toch probeer je kalm te blijven. Het zijn die pogingen om kalm te blijven die de veranderingen in je hersenen veroorzaken.

Want je brein mag dan automatisch reageren op stress, dat betekent niet dat deze reactie altijd nodig is. De reactie is een gewoonte en net als andere gewoontes kun je deze veranderen of verbeteren. Hoe? Door een nieuwe gewoonte te introduceren en die keer op keer te herhalen. Ofwel: door twee keer per week een yogaklas te bezoeken.

Als je eenmaal rustig kun blijven met één been in je nek, dan kun je dat ook op andere plekken. Zoals bij die ene irritante collega of tijdens een relatieruzie. Dan pluk je pas echt de vruchten van al dat gezwoeg op je matje.

Makkelijk een gezonder leven dat echt bij jou past? Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!

Bron: psycologytoday.com