Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen vaste definitie voor hoeveel uur jij moet slapen. Er zijn mensen die met weinig slaap de dag makkelijk doorkomen, maar er zijn ook mensen die veel slaap nodig hebben. Hoe slaap je dan het best en hoeveel uur slaap heb je nodig?
Het is een fabeltje dat iedereen 8 uur per nacht moet slapen. Of je genoeg slaapt is eigenlijk het best te bepalen aan de hand van de drukte in jouw agenda én hoe jij je overdag voelt. Je ‘moet’ van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Dit leidt ertoe dat je in onze dag steeds minder tijd inruimt voor ontspanning. Deze manier van leven leidt tot een hoge hersenactiviteit.
Mensen die slecht slapen hebben zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit dan zij die goed slapen. Voor hen is het belangrijk de hersenactiviteit te vertragen. Door regelmatig overdag rust te nemen en voor het slapen gaan enige tijd écht te ontspannen kun je dat bewerkstelligen.
Zoveel uur slaap heb je nodig
De slaapbehoefte is dus persoonlijk verschillend. Gemiddeld heeft een volwassene 7,5 tot 8,5 uur slaap nodig. Meer dan 10 uur slapen wordt meestal niet aanbevolen. Wil je weten hoeveel uur slaap je écht nodig hebt, dan moet je je slaapuren tellen in een periode waarin je geen verplichtingen hebt (zoals tijdens je vakantie) en niet hoeft bij te komen van een zware periode met minder slaap. Wat je moet doen: zet geen wekker en kijk na hoeveel uur slaap je lichaam vanzelf wakker wordt, dan weet je hoeveel uur jij moet slapen!
6 tips om lekker te slapen
Het belang van slapen wordt nogal eens onderschat door mensen, terwijl het enorm belangrijk is om een goede nachtrust te hebben. Je voelt je energieker en vrolijker. Met voldoende slaap ben je meer geconcentreerd en werkt je geheugen beter. Tijdens je slaap laden je hersenen zich op en verwerken ze de informatie die ze gedurende de dag hebben opgenomen.
Goede nachtrust? Volg de tips op.
1. Rust en stilte
Zorg ervoor dat je slaapkamer ‘stil’ is, zodat je niet wakker blijft door het geluid of ’s nachts ineens wakker schrikt door geluidsoverlast.
2. Geen smartphone of tablet
Het is verstandig om je smartphone of tablet uit te zetten. Het licht van je apparaat in de donkere ruimte zorgt ervoor dat je hersenen actief worden.
3. Lees een boek
Van lezen wordt je slaperig. Dat is dus een ideale manier om heerlijk soezerig te worden en in slaap te vallen. Let op dat je wel een écht boek pakt, en niet je tablet of eReader.
4. Mediteren
Als je écht ontspannen in slaap wilt vallen, mediteer dan ’s avonds. Probeer yoga voor het slapengaan en ervaar zelf hoe je nachtrust verbetert.
5. Geen cafeïne
Probeer ’s avonds geen (of zo weinig mogelijk) cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en cola, te nuttigen. Hierdoor word je onrustig en kun je moeilijker slapen.
6. Beweeg
Lichamelijke inspanning zorgt voor geestelijke ontspanning en daarmee voor een betere nachtrust. Beweeg daarom elke dag, maar sport liever niet meer tot drie uur voordat je gaat slapen.
Interessant weetje: Nederlanders gaan gemiddeld om 23.24 uur naar bed en staan om 07.18 uur weer op. Wij zijn daarmee met 7 uur en 54 minuten de mensen die wereldwijd het langst in bed liggen.
De nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.