Honderdduizenden mensen kijken de filmpjes van deze wandelende Nederlander

Leestijd: 2 - 4 min.
Honderdduizenden mensen kijken de filmpjes van deze wandelende Nederlander

Kees Colijn doet niets liever dan reizen en wandelen. Als het even kan combineert hij deze hobbies. Sinds 2011 filmt hij zijn wandelingen, die hij daarna op zijn eigen Youtube-kanaal zet. Zijn filmpjes worden zo’n 10.000 keer per dag bekeken. We vroegen hem waarom.

Hoe kwam je op het idee om filmpjes te maken van je wandelingen?

Ik heb altijd al veel gewandeld tijdens mijn reizen. En dan maakte ik altijd veel foto’s. Op een gegeven moment dacht: ik kan er net zo goed een film van maken.

Wanneer merkte dat jouw filmpjes goed aansloegen?

Vlak voordat ik op reis ging in 2011 had ik het gevoel dat het best eens een niche<dit snappen lezers niet> kon worden. Ik heb inmiddels kijkers in 160 verschillende landen. Mensen kijken meestal een half uur tot een uur, of ze zijn na drie seconden weg.

Hoevaak trek je er ongeveer op uit?

Ik ben net een jaar weggeweest. Nu moet ik een jaar of twee sparen zodat ik weer wegkan.

Waar ben je net geweest?

Oekraine, Bulgarije, Moldavije en vanuit daar naar Turkije gevlogen. Toen door naar India, Nepal, Myanmar, Thailand, Maleisië, de Filipijnen, Taiwan en tot slot Japan. https://www.youtube.com/embed/UsjJg4xBNGo?autoplay=0&showinfo=0&modestbranding=1&loop=1&controls=2

Dat is een flinke tippel. Wat was het hoogtepunt?

Het hoogtepunt is altijd de volgende stad.

Mooi gezegd. Wat is de meest gehoorde reactie van mensen op jouw filmpjes?

Ik krijg veel reacties van mensen die ooit in die stad gewoond hebben. Of van Amerikanen die er gevochten hebben, in Taiwan bijvoorbreeld. Soms ook mensen die door een ongeluk verlamd zijn geraakt. Dankzij mijn filmpjes hebben ze toch nog een beetje het gevoel dat ze kunnen rondlopen door een stad. https://www.youtube.com/embed/KbczWMAmGB8?autoplay=0&showinfo=0&modestbranding=1&loop=1&controls=2

Wat mooi.

Ja hè. Voor sommige mensen is het ideaal. Ook voor mijn moeder bijvoorbeeld, zij is aan het dementeren. Het is TV kijken zonder geheugen. Er gebeurt niks, maar ook weer wel. Als je een half uur niet oplet hoef je niet terug te spoelen.

Ben je wel in staat om te genieten als je zoveel aan het filmen bent?

Als ik op reis ben wandel ik wel zo’n 20 kilometer per dag. Daarvan film ik maar twee uurtjes, hooguit. En ik blijf overal natuurlijk een paar dagen. Tijd zat om te genieten dus. https://www.youtube.com/embed/XPJ_3J4Cmvc?autoplay=0&showinfo=0&modestbranding=1&loop=1&controls=2

Wat is in elk land hetzelfde?

Elke Europese stad heeft een binnenstad. In Azië heb je dat bijvoorbeeld helemaal niet. Elke stad die ooit door een Europees land is gekoloniseerd heeft trouwens een binnenstad.

In welke stad zou je nog een graag een wandeling schieten?

Uiteindelijk wil ik in elk land een filmpje maken. Nu zit ik op stuk of 20-25 landen, dus heb ik nog wel even te gaan, haha.