Hooikoorts en toch buiten sporten?

Leestijd: 2 - 3 min.
Hooikoorts en toch buiten sporten

Eindelijk is het lente: de lammetjes lopen buiten, de bomen krijgen weer blaadjes en vooral de bloesem is prachtig aanwezig. Je krijgt spontaan zin om buiten te sporten. In plaats van de loopband te gebruiken als trainingsomgeving om je conditie op bouwen, ga je nu lekker naar buiten.

Je hooikoorts ontwaakt weer uit zijn winterslaap. Je weet: het wordt weer niesen en proesten deze lente. Wij weten als geen ander hoe heerlijk het is om buiten te sporten. Daarom hebben we speciaal voor jou een aantal tips op een rijtje gezet zodat ook jij lekker buiten kunt sporten, ondanks je hooikoorts.

Ken je vijand

In dit seizoen zijn de pollen nu eenmaal flink vertegenwoordigd. Wist je dat ze het meest aanwezig zijn in de ochtend? Neem dan het besluit om niet ’s morgens je work-out te doen, maar aan het einde van de middag of het begin van de avond. Houd in de gaten dat de pollen heftig zijn tijdens warm, droog en winderig weer. Als het minder warm is en vooral wanneer de luchtvochtigheid hoog is, heb je het minst last van pollen.

Bedek je haar

Het is verstandig om een pet of mutsje te dragen, zodat de pollen niet in je haar gaan plakken. Als jij iemand bent die z’n haar niet dagelijks wast, is het vooral heel verstandig om een hoofddeksel te dragen. Met sporten is het handig om een petje te dragen, omdat dit meteen de zon uit je gezicht weert.

Bescherm je ogen

Als de pollen niet in je ogen kunnen komen, heb je er ook geen last van. We raden daarom aan om een bril te dragen die de eerste bescherming voor je ogen biedt.

Ga douchen

Zorg ervoor dat je na een work-out weer schoon wordt. Dit is een belangrijke stap in het omgaan met de hooikoorts. De pollen kunnen namelijk aan je lichaam blijven plakken waardoor je huidirritatie krijgt.

Medicijngebruik

Er is een heel aantal medicijnen dat werkt tegen hooikoorts. Let op: sommige medicijnen met antihistamine (stof die allergische reacties onderdrukt) kunnen ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt. Bespreek daarom met je huisarts of apotheker wat het beste medicijn is voor jou en wat het juiste innamemoment is.

Drink water

Het is misschien een achterhaald advies, maar we willen nogmaals aangeven hoe belangrijk het is om water te drinken. Tijdens het sporten zweet je, en de uitvoer van zweet compenseer je vervolgens met voldoende water drinken.

Met deze tips kun je hoe dan ook lekker in de buitenlucht gaan werken aan jouw gezonde en energieke leefstijl. Of je nu wel of geen last hebt van hooikoorts, sporten kan altijd!