In de schoenen van… personal trainer Evodie Koolstra

Leestijd: 2 - 4 min.
Wat beweegt anderen om ergens helemaal voor te gaan? En hoe doen ze dat? Deze keer staan we in de schoenen van Evodie Koolstra, personal trainer, bikkel en iemand die 36 uur uit een dag haalt....

Wat beweegt anderen om ergens helemaal voor te gaan? En hoe doen ze dat? Deze keer staan we in de schoenen van Evodie Koolstra, personal trainer, bikkel en iemand die 36 uur uit een dag haalt....

Evodie, welke schoenen draag je graag?

“Het liefst draag ik geen schoenen! Er zitten talloze zenuwuiteinden in onze voetzolen die feedback geven aan ons brein. Hoe beter je voeten in contact staan met de ondergrond, des te beter je lichaam de bewegingen kan uitvoeren.”

Niet echt realistisch toch? Hoe los je dat op?

“Ik selecteer mijn schoenen specifiek op de sport die ik beoefen. Zo kickboks ik op blote voeten en gebruik ik voor krachttraining de “5-fingers” van Vibram. Deze schoenen met dunne zool en vijf losse tenen komen het meest in de buurt van blote voeten en draag ik puur ter bescherming en hygiëne van mijn voeten. Als ik op de atletiekbaan train voor de honderd meter sprint, dan heb ik juist weer zeer stijve sprintspikes aan. En als personal trainer loop ik het liefst op sportschoenen met flexibele zolen.”

Haha, dat zijn een boel schoenen.

“Het heeft één voordeel: met zulke aantallen verslijten ze niet zo snel. En elke schoen dient zijn doel. Bedenk dus goed waar je je sportschoen voor wilt gebruiken en laat je informeren door professionals uit die specifieke tak van sport.”

Hoe motiveer jij anderen?

“Ik wil heel graag dat mijn klanten (weer) met plezier sporten. Ik wil ze aanleren hoe ze zelfstandig die fitte levensstijl kunnen blijven integreren in hun dagelijks leven.”

Hoe doe je dat?

“Door samen te werken aan hun specifieke trainingsdoelstelling. Mijn invalshoek is daarbij de sport. Daarnaast heb ik veel aandacht voor de mentale weerbaarheid, wilskracht, herstel en voeding. Lichaam en geest zijn echt onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Waar haal jij voldoening uit?

“Klanten die tijdens onze trainingen en gesprekken hun fysieke en mentale kracht in zichzelf (her)vinden. Dat ze elke week een stapje verder komen in de richting van hun doelstelling. En dat ze telkens moe, voldaan en met een grote glimlach vertrekken.”

Dat klinkt alsof je er flink veel tijd in stopt.

“Ik krijg vaak genoeg van familie en vrienden te horen dat het lijkt alsof er zesendertig uur in mijn dag zit. En ja, ik snap de grap. Ik heb twee banen en maak veel tijd vrij voor mijn gezin, hobby’s sociale leven.”

Jeetje, hoe blijf je gemotiveerd?

“Het is druk, maar ik geniet er met volle teugen van. Het is juist dit leuke, drukke leven dat mij motiveert om goed voor mezelf te zorgen. Alleen door genoeg beweging, gevarieerde voeding en voldoende ontspanning behoud ik de benodigde energie. En natuurlijk is voor mij, net als voor iedereen, balans de uitdaging. Waar iemand anders misschien iets te vaak zit te niksen, zou ik dat soms wat meer kunnen doen. Maar hey, vallen en opstaan houdt ons scherp.”