Met deze slaapoefeningen val je zo in slaap

Leestijd: 2 - 3 min.
Met deze slaapoefeningen val je zo in slaap

Heb je moeite om in slaap te komen? Deze oefeningen brengen hier verandering in. Waarom? Omdat ze de sneltreinvaart aan gedachten stilzetten en je rustig maken. Probeer het maar.

1. Balasana

Ga op handen en knieën zitten. Zak met je billen naar je hielen. De bovenkant van je voeten liggen op de grond. Zorg dat je grote tenen elkaar raken en spreid eventueel je knieën als dat prettig voor je is. Leg je armen voor je op de grond of langs je lichaam. Je voorhoofd ligt op de grond en je borst rust op je bovenbenen. Blijf zo lang in deze houding als je wilt en forceer niets.

Doordat de lucht naar de achterkant van het lichaam gaat in plaats van de borst, kun je veel dieper ademhalen. Daarnaast geef je je ogen rust, net als de voorkant van je hersenen. En als je ze genoeg rust geeft, val je vanzelf in slaap.

2. Viparita Karani

Leg een kussen of deken een handbreedte van de muur vandaan. Ga met je rechterzij dicht bij de muur zitten, het kussen achter je. Rol opzij en ga op je rug liggen, met je heupen op het kussen en je benen omhoog gestrekt tegen de muur. Laat je schouderbladen op de grond rusten en leg je armen losjes langs het hoofd. Blijf 5 tot 10 minuten liggen en laat je benen zwaar worden.

Viparita Karani (ook wel de Gebroken Kaars) verlicht rugpijn en verkrampte benen en voeten na een lange dag. Daarnaast zorgt het voor rust in je hoofd. Oh, en je kunt deze oefening natuurlijk prima in bed doen, dus dat scheelt weer een tochtje over het koude zeil.

3. Savasana

Ga uitgestrekt op je bed liggen: je benen losjes uit elkaar, armen naast je lichaam, handpalmen naar boven. Sluit je ogen en luister naar je ademhaling. Laat in gedachten je lichaam steeds dieper in de grond zakken. Je voelt je lichaam ontspannen en valt al gauw in slaap.

Deze pose kalmeert je hersenen, verlicht stress en verlaagt je bloeddruk. Kortom: drie voorwaarden die vrij essentieel zijn om in slaap te komen.

De nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.