Mindfulness: gewoon ‘zijn’

Leestijd: 3 - 4 min.
Mindfulness: gewoon 'zijn'

Wat was dat was en wat komt dat komt. Bij mindfulness draait het om het ‘nu’. Het wordt ook wel aandachtstherapie genoemd en deze vorm van volledige bewustzijn (van jezelf en je omgeving) wordt ingezet bij verschillende klachten. Mindfulness wordt daarnaast steeds populairder om juist preventief te zorgen dat ontspanning en inspanning in de juiste balans zijn.

Mindfulness geeft bewust aandacht aan alle facetten van het ‘nu’. Daarbij wordt niet gekeken naar  het verleden, noch naar de toekomst. Een ander aspect van deze aandachtstherapie is echter dat je geen oordeel velt over waar je met aandacht naar kijkt. Mindfulness is niet iets nieuws, maar wint wel de laatste jaren aan populariteit bij een groter publiek. De therapie is ontwikkeld door moleculair bioloog Jon Kabat Zinn in de jaren tachtig en behoort tot de technieken om beter om te gaan met stress, angst, pijn en ziekte. Ook meditatie en yoga vallen onder deze vorm van aandacht voor je lijf en geest, maar zijn wel iets anders.

Meer in balans

Mindfulness kan bij een vitaal leven een goed onderdeel van de basisleefstijl zijn. Door korte of langere oefeningen te doen leer je als vanzelf met meer aandacht in het leven te gaan staan – zonder te oordelen. Je zult zien dat stress verlaagt en je voldoende ontspanning kan vinden. Met rust en aandacht voor de ademhaling, kun je bijvoorbeeld een ‘bodyscan’ doen, waarin je in een comfortabele positie met aandacht van top tot teen naar je lichaam ‘kijkt’. Het is een oefening die je in je eentje kunt doen – al dan niet met muziek – of onder begeleiding van een (live-, virtuele of audio-)coach die vertelt waar je met aandacht naartoe moet gaan om meer in balans te raken.

Begin direct

Gewoon even ‘zijn’, is lastiger dan je denkt. Maar gelukkig is het heel goed te trainen. Je kunt er zelfs op dit exacte moment waarop je dit blog leest, mee starten als je wilt. Misschien sta je in de trein, zit je re-laxed op je bank of zit je achter je bureau tijdens de lunchpauze, terwijl je dit leest? Concentreer je op dit precieze moment, ga er eens bewust naar toe met al je zintuigen. Hoe ruikt het nu, terwijl je dit leest? Voel je de stof van je kleren op je huid en de druk van je billen op de stoel? Wat is er allemaal te zien en hoe fel is het licht van je scherm? Welke smaak heb je in je mond op dit moment? Welke geluiden zijn er allemaal om je heen? Probeer je bewust te zijn van het nu, zonder te denken aan wat er tien minuten of tien jaar geleden gebeurde. Zonder te denken aan wat je allemaal nog moet of wat er nog komt. En zonder oordeel, het is zoals het is.

Wanneer je met mindfulness wil beginnen, is een oefening als bovenstaand een start. Het is lastig om de volle aandacht lang vast te houden en dat is iets dat je kunt trainen. Er zijn allerhande mindfulness en meditatie-apps die je kunnen helpen bij een leefstijl waarin je bewust kijkt naar je eigen lichaam en geest.

Kun jij wel wat meer ontspanning gebruiken? Relax to the max in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen om meer te ontspannen, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Meer ontspannen’ en kom in mini stappen tot rust.