Natuurlijk licht en slaap

Leestijd: 2 - 3 min.
Natuurlijk licht en slaap

Kamperen en goed slapen gaan hand in hand. Waarom eigenlijk? En welke rol spelen natuurlijk en kunstmatig licht in ons natuurlijke slaappatroon?

In zijn briljante boek, At Home: A Short History of Private Life, schrijft de Amerikaanse schrijver Bill Bryson het volgende: “We vergeten hoe pijnlijk gedimd de wereld was voor elektriciteit. Open de deur van de koelkast en er schijnt meer licht dan de totale genoten hoeveelheid licht in de meeste huishoudens in de achttiende eeuw. De wereld gedurende de nacht is voor een groot deel van de geschiedenis een zeer donkere plek.”

Bryson brengt een perspectief van de nacht waar we niet vaak bij stilstaan. Hij bespreekt hoe de overvloed aan kunstlicht in het huidige moderne leven onze slaap beïnvloedt. De toename van elektrisch licht wordt in verband gebracht met de verstoring van ons natuurlijke dag- en nachtritme en onze slaappatronen.

In een Amerikaanse studie naar de slechte kwaliteit van slaap onderzochten ze het natuurlijke dag- en nachtritme gedurende een week. Ze zijn gaan kamperen, waarbij alleen natuurlijk licht werd gebruikt. De studie werd uitgevoerd in de Rocky Mountains, Colorado. De onderzoekers hebben in de eerste week de dagelijkse slaaproutines van de deelnemers gemeten. Tijdens de tweede week sliepen de deelnemers in tenten met alleen natuurlijk licht en licht van een kampvuur.

De studie wees uit dat door de afname van elektrisch licht en de toegenomen blootstelling aan zonlicht de interne klok naar voren schoof. Hierdoor wordt het makkelijker om op te staan. Opvallend is dat de deelnemers in de tweede week aan vier keer meer licht dan normaal werden blootgesteld. Wij krijgen tegenwoordig veel te weinig natuurlijk licht. En daarbij is elektrisch licht eigenlijk niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar elk jaar een week of twee kamperen om je biologische klok opnieuw in te stellen is al een mooie inhaalslag.

De nachtrust van je dromen? Een gezonde slaaproutine maak je in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Beter slapen’ en val in mini stappen steeds beter in slaap.

Bron: Mediabank