Net moeder en geen tijd om te bewegen?

Leestijd: 3 - 4 min.
Net moeder en geen tijd om te bewegen?

Nieuwe moeders hebben vaak geen tijd om weer te beginnen met hardlopen. Combineer daarom beide werelden en kom aan je dagelijkse dosis beweging al rennend achter je buggy. Wij gingen het park in en vroegen drie nieuwe moeders naar hun ervaringen.

Ruth (36) en Laurie (4 maanden)

Loop je weleens hard?

‘Ja, ik loop meestal een keer per week een rondje in het park.’

Doe je dat dan samen met Laurie?

‘Soms wel. Tussen de middag neem ik haar in de buggy mee voor een wat rustiger rondje.’

Hoe is dat, hardlopen achter de buggy?

‘Het loopt vooral anders. Door de buggy ren ik wat langzamer dan normaal. Maar voor Laurie is het denk ik wel prettig. Zij valt door de beweging van de buggy in slaap.’

Loop je liever alleen? Of toch samen met Laurie?

‘Het is toch fijner om het samen met Laurie te doen. Haha. Ik wil wel graag een speciale wandelwagen kopen die ontworpen is om mee hard te lopen. Ik kan dan aansluiten bij een groep moeders hier in het park. Zij lopen met elkaar, maar ze doen ook stretchoefeningen met de buggy.’

Sara, Koren (2 weken oud) en hond Lucy

Loop je weleens hard?

‘Ja, voor de bevalling liep ik vijf keer per week hard.’

Heb je al met Koren samen hardgelopen?

‘Nee, daar is hij nog te klein voor. Oh nee, toch wel! Ik heb tot twintig weken in mijn zwangerschap hardgelopen. Daarna werd mijn buik te zwaar.’

Ga je straks wel met Koren in de buggy lopen?

‘Absoluut. Koren vindt de hobbels die de buggy maakt heerlijk. Hij valt er zo van in slaap. Maar ik doe het vooral om gezonde gewoontes te stimuleren, ook al is hij nog zo jong. Ik wil dat hij gewend raakt aan lichamelijke activiteit.’

Blijf je ook nog alleen lopen?

‘Ja, toch wel. Ik ga denk ik niet vijf keer per week met hem hardlopen. Er moeten ook wat momenten voor mijzelf overblijven.’

Suzanne (32)

Loop je wel eens hard?

‘Op dit moment niet, maar ik wil het weer gaan opbouwen. Voorheen rende ik twee keer per week.’

Ga je dat dan met de buggy doen?

‘Ik weet niet of ik met haar wil hardlopen. Het is misschien juist een moment om zonder de kleine te zijn.’

Lijkt het je onhandig?

‘Tja, ik weet niet of het heel handig is. Het lijkt me eigenlijk niet lekker lopen. Als ik wandel met de buggy dan loop ik al voorover. Ik vraag me af of het fijn is. En ik wil gewoon echt even rust.’

Dus je gaat lekker in je eentje hardlopen?

‘Dat misschien niet zo zeer. Wij hebben ook een hond en ik liep altijd met hem in het bos. Misschien dat ik dat weer wil gaan doen.’

Of je het nu doet om praktische redenen of om gezonde gewoontes te stimuleren, het belangrijkste is dat je ervan geniet. Wil je juist je hardlooprondje gebruiken als momentje voor jezelf? Niemand die je daar op aan kijkt. Doe lekker waar jij je goed bij voelt.

Voldoende bewegen zonder direct de sportschool in te hoeven?

Maak van voldoende beweging een gezonde gewoonte met de Actify app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen meer te bewegen, gezonder te eten en je fitter te voelen. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Fitter worden’ en ga er voor!