Online je stress testen

Leestijd: 2 - 4 min.
Testen

Hoe weet je nu of je gewoon even een beetje veel op je bord hebt of dat stress een serieus gezondheidsrisico vormt in je leven? Online zijn er verschillende stresstesten te vinden.

Sommige zijn uitgebreid en opgedeeld in meerdere onderdelen of aan de hand van fysieke klachten, bijvoorbeeld de tests van pyschische gezondheid. Sommige testen zijn kort en specifiek gericht op werkstress, zoals de test op 123test.nl. Andere testen richten zich op stressvarianten als een burnout.

Even een testje doen

Veel mensen vinden het leuk om online een testje te doen. Dat is de reden dat er ontzettend veel online testen zijn. Van serieuze gezondheidstesten tot testen waarbij je kijkt welke stripfiguur bij je past. Het leidt even af van de dagelijkse bezigheden en mensen zijn nieuwsgierig naar hun eigen score ten opzichte van anderen. Er zijn veel sites op ingesprongen door stresstesten voor je vitaliteit gratis aan te bieden. Veelal zit hier een deskundig team achter dat je direct kan helpen wanneer je minder goed uit de test komt dan gewenst. Soms  moet je in ruil voor het maken van de test een e-mailadres achterlaten.

Algemene informatie

De stresstesten zijn allemaal gemaakt op basis van algemene informatie. Uiteraard vul je door de test je persoonlijke ‘staat van zijn’ in, maar een online test geeft enkel een indicatie over hoe het ervoor staat. Een persoonlijk gesprek met een huisarts, een psycholoog of een lifestyle coach geeft je meer duidelijkheid. Hij/zij kan je daarnaast een meer uitgebreide test laten maken. Hierbij zullen alle vlakken van je persoonlijke leven worden meegenomen. Een drukke baan als ‘oorzaak’ van de stress ligt in eerste instantie voor de hand, maar de stress ligt vaak in een combinatie van elementen. Een relatie die niet lekker loopt, piekeren over je gezondheid of de mantelzorg voor iemand anders dragen… het levert allemaal (on)bewust druk op.

Te veel stress, en nu?!

Het erkennen van stress is de eerste stap naar een vitaler leven. Daarna kijk je (het liefst samen met een professional) kritisch naar waar je stressfactoren zitten. Soms kan er ook sprake zijn van een ‘kip of het ei-verhaal’: slaap je slecht door gezondheidsproblemen en krijg je daardoor stress? Of heb je slaapproblemen en krijg je daardoor gezondheidsproblemen en stress. Het is soms lastig te zeggen als je eenmaal in de vicieuze cirkel van stress zit .

Kun jij wel wat meer ontspanning gebruiken?

Relax to the max in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen om meer te ontspannen, zoals geleide meditaties. Speciaal ontworpen om je te helpen ontstressen en meer te ontspannen. Probeer het doel ‘Meer ontspannen’ en kom in mini stappen tot rust.