Samen met je kinderen koken verbindt én ontspant

Leestijd: 2 - 3 min.
Samen met je kinderen koken verbindt én ontspant

Kook jij vaak met je kind(eren)? Of schiet het er vanwege de drukte meestal bij in? Hier lees je waarom het toch een goed idee is om er vooral wél tijd voor vrij te maken. Al is het maar 1 keer in de week. Wist je dat samen koken bijvoorbeeld ook helpt met ontspannen? En mocht je al regelmatig samen met je kind in de keuken staan: keep it up!

Heel erg vaak krijg ik vragen van ouders die worstelen met ‘moeilijke eters’. En heel vaak is het – na een beetje doorvragen – zo dat een groot deel van het probleem helemaal niet zit in het feit dat de kinderen ‘moeilijk’ zijn maar dat het een hele andere oorzaak heeft. Die oorzaak kan van alles zijn en is soms best lastig te vinden.

Zo kan het te maken hebben met iets heel praktisch en/of lichamelijks: teveel tussendoortjes waardoor er geen trek is of te laat aan tafel. Smaken die nog niet eigen zijn gemaakt of het moeten afbouwen van een zoete smaakvoorkeur. Maar het kan ook juist iets psychologisch of emotioneels zijn: kopieer gedrag bijvoorbeeld of (negatieve) aandacht.

Samen koken verbindt én ontspant

Hoe dan ook, één ding werkt bijna bij al deze gezinnen en dat is: betrek je kinderen bij het kiezen, kopen en koken! Samen koken verbindt en ontspant. Het zorgt voor hele andere en leuke gesprekken waardoor er een positieve associatie met eten ontstaat.

Door je kind mee te laten kiezen, kopen en koken geef je hem of haar het gevoel ook inspraak te hebben en maak je hem of haar mede eigenaar van dat wat jullie gaan eten. Negen van de tien keer gaat het hierdoor een stuk beter naar binnen!

Lekker gezond eten?

De Actify app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen