Sporten om af te vallen?

Leestijd: 3 - 4 min.
Sporten om af te vallen?

Sporten en gezonde voeding zijn hoe dan ook aan elkaar verbonden om blijvend af te vallen. Er wordt nogal eens aangenomen dat alleen op je voeding letten voldoende moet zijn om blijvend af te vallen. Dit is echter niet het geval. Wij leggen je uit waarom dit het geval is.

Energie uit je voeding

Dagelijks neemt je lichaam energie op uit het voedsel dat je nuttigt. Dit wordt gebruikt om te ademen, je hart te laten kloppen en het zorgt ervoor dat je organen en je hersenen in staat zijn te functioneren. De resterende energie wordt gebruikt voor twee pijlers. Enerzijds wordt de energie gebruikt voor je spijsvertering en anderzijds is de energie noodzakelijk voor fysieke inspanningen. Deze inspanningen zijn onder andere wandelen en, jawel, sporten!

Energieoverschot

Als je weinig beweegt, gebruik je minder energie dan je lichaam beschikbaar stelt voor fysieke inspanningen. Als je vervolgens evenveel eet als iemand die flink beweegt, houd jij energie over en dat wordt meestal omgezet in vet. Dit energieoverschot kun je oplossen door minder te eten, maar je kunt ook meer bewegen! Op deze manier zorg je ervoor dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Minder eten

Gezonde mannen hebben zo’n 2500 calorieën per dag nodig en vrouwen 2000. Als je wil afvallen adviseren we je een energiebeperkt dieet te volgen. Dat betekent dat je als man niet minder als 1800 calorieën per dag inneemt en 1500 als vrouw.

Wat doet sporten met je?

Sporten heeft verschillende invloeden op je lichaam.

  • Je conditie verbetert. Je voelt je daardoor fitter en je voelt je beter.
  • Afvalstoffen verlaten je lichaam eerder, dit stimuleert een goede gezondheid.
  • Een gezonde huid is het resultaat van regelmatig sporten.
  • Door te sporten kun je ontstressen en je van spanningen ontdoen.

Het is duidelijk: sporten heeft een goede invloed op je lijf en leven. Als je daadwerkelijk wilt gaan voor resultaat met afvallen, rest je maar één ding: sporten.

En nu? Sporten dus!

Beginnen met sporten is vaak makkelijker dan volhouden, dus je moet gemotiveerd blijven. Wij hebben voor jou een aantal tips:

  • Stel van te voren duidelijk jouw doel op. Als je naar een doel toe werkt, ga je voor resultaat.
  • Zorg ervoor dat je structuur in je beweegschema hebt. Zo wordt het sporten een gewoonte.
  • Ga met een maatje sporten! Op deze manier motiveer je elkaar.
  • Een positieve insteek voorafgaand aan het sporten zorgt voor een goed gevoel tijdens en na het sporten.
  • Beloon jezelf voor je sportprestaties! Je hebt er hard voor gewerkt, dat mag gevierd worden.

Blijvend resultaat

Sporten en bewegen zijn  onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kies daarom voor een gezonde leefstijl waarin sporten centraal staat. Let op: het moet wel leuk blijven. Je hoeft daarom niet het uiterste van jezelf te vragen, maar ga voor plezier én resultaat.

Makkelijk een gezonder leven dat echt bij jou past?

Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!