Een groot deel van de Nederlanders heeft ermee te maken: stress. We verzetten ons tegen deze druk, want het is ongezond en het voelt niet prettig. Stress kan ontstaan door werkdruk, door te volle agenda’s, door hoge ambities, door zorgen over geld of gezondheid, maar je kunt ook stress ervaren doordat je juist niets te doen hebt of niet weet wat je moet doen. Maar wat is stress nu precies? En is het alleen maar slecht?
Stress is een reactie van het lichaam waarbij alles sensoren op scherp staan. Klaar om te vechten of te vluchten als er gevaar dreigt. Het is dus een heel natuurlijke en functionele reactie van het lichaam op situaties. Het maakt je scherper en sneller. Prima als je je opmaakt voor een presentatie of een wedstrijd, wanneer je ‘scherp’ moet zijn. Maar het is logisch dat het niet werkt als je continu gespannen bent en druk voelt. Van alles wat je moet, van wat er allemaal fout kan gaan of welke andere vorm van zorgen ook. Stress beïnvloedt niet alleen je mentale vermogen en vitaliteit, maar levert bij langdurig aanhouden ook fysieke gezondheidsproblemen.
Van kwaad tot erger
Wanneer de stress hoog is en je daar niet tijdig iets aan doet, beland je in een vicieuze cirkel. Mentaal gaat het door de stress niet goed: je maakt je zorgen, ervaart concentratieproblemen, gaat piekeren en vervalt in negativiteit. Door deze staat van zijn, ga je je gedrag aanpassen en slaap je slecht(er), worden ongezond eten, alcohol drinken en roken aantrekkelijker, voel je je onrustig en ben je minder productief. Emotioneel leidt deze situatie vervolgens tot vermindering van je zelfvertrouwen, sneller geïrriteerd raken en heb je wellicht angstige gevoelens. Je lichaam reageert op al deze mentale processen en er ontstaan daardoor lichamelijke klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, infecties, een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en/of een vermindering van de weerstand. En dan gaat het cirkeltje van voor af aan in een versnelling, want je mentale zorgen groeien. Je stevent af op een burn-out.
Voorkomen beter dan genezen
Er zijn verschillende methodes om het stressniveau in je hoofd en je lichaam te beheersen. Zorgen dat je voldoende ontspanning krijgt, is het meest belangrijk. Mentale ontspanning en fysieke ontspanning. Wanneer je ‘je hoofd fijn leeg kunt maken’ door te gaan sporten, is dat zeker goed. Blijven bewegen en buitenlucht blijven opzoeken, zijn voorwaarden voor mentale vitaliteit. Daarnaast moet ook je lijf ontspannen en rust vinden. Mindfullness, yoga en meditatie zijn methodes om het stress-niveau te verminderen. Daarnaast kan het helpen om samen met een lifestylecoach te kijken op welke punten je je leven en je hoofd vitaler kunt maken.
Stress is dus eigenlijk niets anders dan druk. Een spanning die functioneel en noodzakelijk is, maar waarbij gezondheidsrisico’s op de loer liggen wanneer het de overhand krijgt en er te weinig momenten van rust en ontspanning zijn.
Je bent zo oud als je je voelt, maar wat is dan je échte leeftijd? Doe de test!