Tips voor je eigen slaapoase

Leestijd: 3 - 4 min.
Tips voor je eigen slaapoase

Je slaapkamer met zorg inrichten is zo gek nog niet. Je brengt er namelijk zo’n 25 jaar van je leven door. Bovendien is een goede nachtrust de basis voor een gezond leven. Daarom tips voor een ideale slaapkamer, voor jou én voor je kind.

Tips voor jou

1. Zorg voor een goed bed

Een open deur, maar natuurlijk essentieel voor een lekkere nacht. Een goed bed is niet te zacht, te hard, te klein of te oud. Zorg voor een bed dat de juiste steun geeft aan jouw bouw en gewicht. Probeer verschillende matrassen en let niet alleen op de hardheid van het matras.

Een veel gehoorde slaapklacht is ledematen van je partner op ‘jouw helft’. De oplossing? Koop het groots mogelijke bed dat je kunt betalen. En test een bed tenminste 10 minuten, voordat je het koopt.

2. Maak het zo donker mogelijk

Hoe donkerder, hoe beter. In het donker laat je lichaam namelijk het stofje melatonine vrij, dat zorgt dat je ontspant en wegdommelt. En licht voorkomt dat juist. Ook blauw licht van je telefoon, laptop en Ipad voorkomt dat je slaperig wordt. Sterker nog, hersenen nemen het waar als ochtendlicht.

Echt ieder lichtje in je slaapkamer, zelfs dat kleine rode lichtje van de tv, kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden.

3. Hou het koel

De meeste onderzoekers zijn het met elkaar eens dat voor een kwalitatieve slaap de temperatuur tussen de 15°C en 19°C moet liggen. Alles boven de 24°C en onder de 12°C verstoort je slaap echt. Raampje open, dus.

4. Ruim je rotzooi op

Je slaapkamer is om te slapen. Houd dat ook zo en maak er geen van alles-en-nog-wat-kamer van. Dus geen laptops, telefoons of tv. Een boek lezen is wel goed, want lezen werkt tegen stress, waardoor je makkelijker in slaap valt. Op de lange termijn koppelt je brein zelfs onbewust een boek lezen aan in slaap vallen.

5. Kies rustige kleuren

Kalme en lichte kleuren verlagen de bloeddruk en hartslag. Je wordt er dus rustig van. Mensen met kalme kleuren in hun slaapkamer, slapen gemiddeld het langst. Met name blauw doet het erg goed. Mocht je van plan zijn je slaapkamer binnenkort paars te verven, denk daar nog eens goed over na. Deze kleur scoort namelijk het slechtst.

Tips voor je kind

1. Associëer de slaapkamer met slapen

Een slaapkamer moet rust uitstralen zodat het uitnodigt om te gaan slapen. Dat geldt ook voor je kind. Als de slaapkamer geassociëerd wordt met wilde spelletjes of straf, kan dat averechts werken. Tip: stuur je kind nooit voor straf naar bed.

2. Nachtlampje

Een nachtlampje kan helpen voor een kind om zich veilig te voelen. Het is aan te raden er eentje te gebruiken met een bewegingssensor. Zo kan je kind wel in het donker slapen, maar is het niet donker bij het wakkerworden.

3. Op avontuur

Naar bed gaan is vaak saai voor kinderen. Maak er een avontuur van! Creëer bijvoorbeeld een tent van laken in het bed. Let er wel op dat het naar bed gaan er niet te actief aan toe gaat. Dit belemmert de slaap.

4. Knuffel

Kinderen zich kunnen wel eens bang of alleen voelen in bed. Een knuffel helpt echt. Het biedt ze troost en voelen zich niet alleen. Zorg er wel voor dat de knuffel veilig is voor in bed. En zorg ervoor dat je een reserveknuffel hebt. Je weet wat er gebeurt als hij in de was moet.