Trend: strong is the new skinny

Leestijd: 2 - 3 min.
Trend: strong is the new skinny

Strong is the new skinny. En dat is eigenlijk wel een goede ontwikkeling. Uiteraard zijn er ook bij deze ‘hype' weer mensen die te ver gaan. Extremen zijn nooit goed voor je lichaam. Maar dames en heren mogen bij deze trend in ieder geval weer vorm hebben in hun lichaam. Flinke billen zijn sexy volgens deze trend, mits ze rond zijn door squat-oefeningen en niet door chocoladecakejes.

De ronduit broodmagere modellen op de catwalk raken een beetje uit de gratie en krijgen (terecht) behoorlijk wat kritiek. De vaste maten voor vrouwen die model willen worden, hebben naast een lengte die idealiter 1.78 is, een borstomvang van gemiddeld 86 centimeter. Een taille-omvang van maximaal 61 centimeter en een heupomvang van 90 centimeter wordt als standaard gehanteerd.

Dit komt ongeveer neer op een kledingmaat 34 voor vrouwen. De gemiddelde kledingmaat van de Nederlandse vrouw ligt echter al jaren op maat 40-42. Er zit dus nogal een scheefgroei tussen de realiteit en het beeld dat we hebben en dat als ‘mooi’ wordt neergezet. Bij de trend ‘strong is the new skinny’ wordt er meer gekeken naar fitheid en kracht dan naar enkel de broekmaat.

Sterk en fit

Een superstrak lichaam dat bijna drooggetraind (geen vetmassa, enkel spieren) is met een duidelijke aftekening van spieren. Een lichaam dat staat voor kracht. Het wint bij zowel mannen als vrouwen aan populariteit. Vooral bij vrouwen is dit een nieuwe kijk op het lichaam, buiten de nichemarkt van body building. Het is nu een beeld dat past bij een steeds grotere groep sportende vrouwen in een behoorlijk brede leeftijdscategorie: vrouwen die fanatiek aan krachttraining doen met zware gewichten en eiwitten eten om hun spieren te voorzien van energie.

Doorslaand succes

Je doelen stellen en hard trainen om deze te bereiken is goed, mits je niet doorslaat. Het voordeel van deze nieuwe trend is, dat er wel veel aandacht is voor voeding. Ongezond eten wordt gemeden, maar er wordt wèl voldoende gegeten. Ook is er veel aandacht voor rust in de trainingsschema’s, omdat diverse wetenschappelijke onderzoeken bewezen hebben dat dit de sportprestaties bevordert.

Het bereiken van een sterk lichaam kost, zeker wanneer je van een lichaam komt met bijvoorbeeld wat overgewicht, erg veel discipline en een sterke geest. Het zijn dus wel de elementen die ook bij ‘je vitaler willen voelen’ de belangrijkste rol spelen. Zijn een sixpack, extreem krachtige billen en spierballen echter niets voor jou? Ga dan voor de variant die minder diep gaat, maar waarbij je wel met aandacht aan de fitheid – en daarmee de vitaliteit – van je lijf werkt.