Waarom Steve Jobs wel van een flinke wandeling hield

Leestijd: 2 - 3 min.
Waarom Steve Jobs wel van een flinke wandeling hield

Als je een paar jaar geleden door de bossen van Californië zou hebben gewandeld, had je Steve Jobs tegen het lijf kunnen lopen. De oprichter van Apple was namelijk een fervent wandelaar. En daar had hij goede redenen voor.

Niet alleen Steve wandelde graag. Ook de andere succesvollen der aarden hielden van wandelen (of doen dat nog steeds). Denk aan Beethoven, Charles Darwin, Mark Zuckerberg en Angelina Jolie.

Maar waarom is wandelen nou zo goed? Hieronder vier redenen.

1. Je wordt creatiever

Uit recent onderzoek blijkt dat we 60 tot 80 procent creatiever zijn op het moment dat we in beweging zijn dan wanneer we achter onze computer zitten.

Op wat voor manier die creativiteit wordt opgewekt is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat een verbeterde bloedcirculatie – ook in je hersenen – de creativiteit stimuleert.

2. Het houdt je gezond

We leven drukke levens waarin de meesten van ons het grootste gedeelte van de dag achter een bureau doorbrengen. Gemiddeld zitten we, hou je vast, 10 uur per dag op onze billen.

‘Volgens bepaalde onderzoeken is zitten het nieuwe roken. We weten nu nog niet hoe slecht het eigenlijk voor ons is.’

Met al 30 minuten bewegen per dag verlaag je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dit kun je ook opdelen in stukjes. Dus ’s ochtends 10 minuten, tijdens je lunchpauze 10 minuten en na werk nog eens 10. Makkelijker kan niet…

3. Het is goed voor je productiviteit

Staande meetings zijn tegenwoordig nogal in de mode. Lopen is hierin een belangrijk onderdeel geworden. Ook prettig: als je wandelend vergadert is er minder afleiding van smartphones of laptops.

‘iPhone angst bestaat. Mensen willen het liefst niet gescheiden worden van hun elektronische vrienden.’

4. Het is een natuurlijkere manier van communicatie

Een meeting met tien wandelende collega’s is wellicht wat veel van het goede, maar een één-op-één gesprek ‘on the move’ is echt een heel goed idee. Het voelt veel natuurlijker om al lopende met elkaar van gedachten te wisselen dan zittend tegenover elkaar.

Je wordt zo niet gehinderd door het wel/niet over elkaar slaan van je benen. Het wel/niet diep in de ogen kijken van je gesprekspartner. Het wel/niet weten waar je je handen moet laten. Als je loopt voel je je vrijer. Het is ook een perfecte manier voor een sollicitatiegesprek (iets wat Mark Zuckerberg vaak schijnt te doen).

Just do it

Wil jij ook beginnen met wandelvergaderingen? Spreek een keertje af met een collega die daar ook oren naar heeft. Plan er vervolgens iedere week eentje. Steeds met nieuwe mensen.