Wandel je vitaal!

Leestijd: 2 - 3 min.
Wandel je vitaal

Ben je geen sportmens of heb je in ieder geval je sport nog niet gevonden? Staat je lijf het (al dan niet tijdelijk) niet meer toe om je favoriete sport te beoefenen? Of wil je gewoon naast het sporten ook nog lekker in de buitenlucht te bewegen? Met wandelen hou je wel je lichaam in beweging, maar belast je het minder dan bij andere sporten.

Wandelen kun je zo intensief maken als je zelf wilt, maar zelfs als je heel rustig wandelt, profiteren lichaam en geest. Je uithoudingsvermogen en conditie verbeteren tijdens wandelen. De activiteit versterkt je spieren en stimuleert de bloedsomloop. Eénderde van de Nederlanders voldoet niet aan de dagelijkse bewegingsnorm en met twee keer per dag een kort stukje wandelen, zal je vitaliteit met sprongen vooruit gaan.

Wandel je slanker

Wandelen is ook een ideale manier om af te vallen. Dagelijkse wandelingen zijn een erg goede cardiotraining waarbij je effectief afvalt door de hartslag die niet te hoog is. Wanneer je in een gewoon tempo en op een vlakke ondergrond wandelt, lever je een inspanning zonder je spieren te prikkelen in een krachttraining.

Met wandelen verbrand je zo’n 520 kilocalorieën per uur. Het is bovendien een prima vorm van lichaamsbeweging om op gewicht te blijven. Je voelt je gezond en fit, terwijl je je bewust wordt van je lichaam. Wandelen geeft een vermoeid hoofd tijdens en na een lange dag even letterlijk en figuurlijk lucht. Wanneer je merkt dat je conditie verbetert en je ontspannen een langere tijd kunt wandelen, is dat een motiverende beloning om ook de volgende keer niet in die stoel te ploffen als je even geen zin hebt.

Struinen door de stad

Wandelen heeft onterecht een ietwat suffig imago bij een grote groep mensen onder de vijftig. Een ‘blokje om’ is iets dat je ouders of opa en oma doen en niet iets waar jij je als zelfbewuste dertiger mee wilt associeren. Terwijl het juist zo lekker is om ’s avonds nog even naar buiten te gaan om een stukje te lopen en je dag te verwerken. Het is een fenomeen dat veel hondenbezitters zullen beamen. Zij gaan soms met tegenzin de deur uit om de hond uit te laten, maar komen verfrist en opgeladen weer binnen.

Wanneer je geen hond hebt, mis je vaak de motivatie om al wandelend je lijf vitaler te maken – zeker als het weer niet uitnodigt. Een rondje door het park lopen of struinen door de stad kunnen echter heerlijke momenten voor jezelf zijn, waarbij je lijf stimuleert en vitaal houdt. Dus wanneer je ‘wandelen’ te suf vindt klinken, dan ga je toch gewoon even een stuk struinen?