Wil je een nieuwe wearable? Hier moet je op letten

Leestijd: 2 - 4 min.
Welke wearable past bij jou?

Een wearable is meer dan een stappenteller: het is een persoonlijke tracker die aansluit bij jouw leven en bij wat jij wilt volgen. Na een tijdje wikken en wegen besluit jij toch je eerste wearable aan te schaffen. Maar waar moet je dan op letten? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wearables met een enorme diversiteit aan toepassingen. Wij hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.

Welke soort?

Er zijn wearables die veel meer kunnen dan alleen je beweegactiviteit bijhouden. Met smartwatches bijvoorbeeld, kun je je apps bekijken, je e-mail bijhouden en je agenda inzien. Ook kun je kiezen voor een armband, die jouw bewegingen en vitaliteit meet. Inmiddels komen er steeds meer nieuwe vormen, nieuwe soorten wearables: sieraden, kleding en hoofdtelefoons met trackingfuncties. Je kan het zo gek niet bedenken of er komt een wearable.

Wat wil je meten?

Het is belangrijk om voordat je een wearable gaat aanschaffen te bedenken wát je wilt meten. Wil je bijhouden hoeveel calorieën je op een dag verbruikt of liever hoeveel stappen je zet? Wil je informatie over je slaappatroon? Misschien wil je wel je stressgehalte, je hartslag of bloeddruk meten. Of je hardlooptraining analyseren. Veel wearables bieden meerdere functies, dus bedenk van te voren welke functies belangrijk zijn voor jou.

Sport specifiek

Er zijn wearables die specifiek aansluiten bij een sport, zoals hardlopen of fietsen. Met zo’n wearable krijg je inzicht in het verloop van je training, de afstand, snelheid en nog meer specificaties. Er zijn zelfs wearables die waterdicht zijn en dus bij zwemmen gebruikt kunnen worden.

App of online

Wearables werken altijd met software die je of in een bijbehorende app of online kunt vinden. Sommige wearables kun je met andere apps koppelen, zodat je alles wat je aan apps gebruikt bij elkaar hebt. Werk je liever met een app of vind je een online overzicht van jouw gegevens ook prima? Die voorkeur kun je ook alvast noteren voordat je een wearable gaat kiezen. Misschien moet je wel betalen voor het gebruik van een app, vind je dat de moeite waard?

Ervaringen van anderen

Er zijn inmiddels duizenden wearables op de markt, de techniek innoveert en er komen maandelijks nieuwe wearables op de markt. Hierdoor kan er meer gemeten worden. Meten is weten en daardoor wordt de gebruikerservaring wordt beter. Zo sluiten de wearables steeds beter aan bij een specifieke doelgroep en kun jij kiezen wat voor jou het best is.

To do

Er is dus een heel aantal zaken waaraan je moet denken voordat je een wearable koopt. Hieronder nog een korte samenvatting van wat we je aanraden om te doen.

  • Bedenk wat jij belangrijk vindt om te weten.
  • Verdiep je in de verschillende wearables. De keuze die je maakt bepaalt wat je aan jouw nieuwe wearable hebt.
  • Vraag naar ervaringen aan kennissen, sportbuddy’s of trainers.
  • Google eens op reviews van de wearable die je voor ogen hebt. Lees testen op betrouwbare websites, zoals de Consumentenbond, en laat je voorlichten.