Zo kom jij de dag door na een gebroken nacht

Leestijd: 2 - 3 min.
Zo kom jij de dag door na een gebroken nacht

Deadlines op je werk, een snurkende partner, de hond van de buren die non stop blaft. En ondertussen lig je piekerend wakker: hoe kan ik de volgende dag normaal functioneren? Wij geven je vijf tips om de dag ná een gebroken nacht door te komen.

1. Drink genoeg water

Na een slechte nacht slaap is de drang naar een snelle oppepper zoals koffie of een energiedrankje groot. Maar de kans op een nog grotere energiedip is aanwezig. Grijp liever naar een flesje water. Daar krijg je energie van. Sowieso is het geen overbodige luxe. Tijdens onze slaap verliezen we gemiddeld 1 liter aan vocht en door dat vochtgebrek voelen we ons vermoeider. Een flink glas water bij het opstaan is dus geen overbodige luxe.

2. Ga naar buiten

Het effect van een nacht weinig slaap is te vergelijken met een jetlag. Je dag- en nachtritme is van slag. Zeker bij weinig daglicht zoals in de herfst of winter heeft je lichaam een grotere neiging om de slaapstand in te gaan. Laat je lijf ervaren dat het gewoon dag is door tussen de middag lekker naar buiten te gaan. Het zet niet alleen je biologische klok recht, maar maakt je ook alerter omdat er meer zuurstof in je lichaam komt.

3. Go natural

Na een slechte nacht slaap is de drang naar suikers groot. Tuurlijk, een energiedrankje geeft snel energie. Maar na die oppepper volgt een nog grotere energiedip. Grijp liever naar fruit als je zin hebt in iets zoets. De natuurlijke suikers zijn niet alleen gezonder, maar zorgen ook ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt.

4. Versimpel je dag

Eerlijk: we zijn gewoon niet op ons best wanneer we niet lekker hebben geslapen. Probeer je werk wat minder stressvol te maken. Het doorschuiven van een taak kan al veel schelen. En wacht met het maken van grote beslissingen totdat je wat meer uitgerust bent.

5. Pak je normale slaapritme op

Je bent misschien geneigd om direct naar bed te gaan wanneer je thuiskomt uit je werk. Wat vroeger onder de veren gaan dan normaal is prima, maar maak het niet te gek. Ga niet eerder dan 1 uur voor je normale bedtijd slapen en slaap niet langer dan twee uur door. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je je slaappatroon nog meer verstoort.

Download de Actify Vitaliteitscoach app voor iPhone of Android en ontdek nog meer tips en manieren om je nachtrust te verbeteren, of bij te houden.