Aankomen tijdens afvallen…Hoe komt dit?

Leestijd: 4 - 6 min.
aankomen tijdens afvallen

Frustrerend! Ben je net goed op weg om wat overtollige kilo’s kwijt te raken, kom je ineens weer aan. Herkenbaar? We kunnen je geruststellen, het blijkt een bekend fenomeen te zijn. In het begin gaat het afvallen best goed. Je lichaam is aan het wennen aan een ander eetpatroon en meer beweging. Beetje bij beetje ga je de goede kant op en val je wat af. Logisch ook, wanneer je minder energie (calorieën) inneemt dan je verbruikt, val je af. Maar waarom loopt het getal op de weegschaal dan toch ineens weer op?

Spieren vs. vet

Het is een cliché, maar wel een waarheid als een koe: spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Het is best een uitdaging om spiermassa op te bouwen en tegelijkertijd ook vetmassa te verliezen. Voor het opbouwen van spiermassa heeft je lichaam juist veel voedingsstoffen nodig. Voor het verbranden van vet, ben je geneigd om juist minder te eten, zodat je lichaam je reserves aanspreekt.

Lekker aan het sporten? Tip: eet tussendoor een banaan. Dit zorgt voor herstel na het sporten en is vele malen gezonder dan een sportdrankje.

Zodra je begint met afvallen en (meer) sporten, is er vaak sprake van een grote verandering in je leefstijl. En dan met name in je voedings- en beweeg routine. De hoeveelheid energie die je tot je neemt is minder dan je verbruikt, zeker als je erbij sport. De kilo’s verdwijnen en dat motiveert je om door te zetten. 

Wanneer je afvallen combineert met sporten, bouw je in de volgende fase van afvallen spiermassa op. En deze spieren hebben voeding nodig. Ondertussen zie je dat je lichaam verandert. Het wordt strakker en sterker, maar niet persé lichter. En dan gebeurt het, de weegschaal loopt op vanwege de opgebouwde spiermassa. En dat terwijl je prima past in een maatje kleiner. In principe is er dus niks aan de hand. Je gewicht neemt iets toe, maar je omvang neemt af.

Hoe zit het met diëten

Een standaard dieet helpt je in eerste instantie alleen om gewicht te verliezen. Let op: gewicht, dus niet alleen vet! Zeker bij crashdiëten, waarbij je in korte tijd veel te weinig energie en voedingsstoffen tot je neemt om snel af te vallen, verlies je naast een deel van je vetreserves vooral vocht en een deel van je spiermassa. Je stofwisseling vertraagt bij een streng dieet, evenals je schildklier. Zodra je weer (iets) meer voedingsstoffen tot je neemt, slaat je lichaam dit dankbaar op als voorraad. Dit is het bekende jojo-effect. Nadat je streefgewicht is bereikt, zit je vaak snel weer op je oude gewicht of erger, word je zelfs zwaarder.

Kilo’s gezond en blijvend kwijt? Vermijd het jojo-effect met de Actify Vitaliteitscoach app.

Gewicht, slaap en stress

Deze elementen koppel je wellicht niet direct aan aankomen tijden het afvallen. Maar ze kunnen enorm relevant zijn: slaap en stress. Slaap heb je nodig om je lichaam op gewicht te houden. Een slechte nachtrust verstoort de aanmaak van het hongerhormoon, waardoor je een veel grotere behoefte hebt om te eten. Je lichaam wil dan energie. Dat is één van de verklaringen waarom mensen met een slechte nachtrust vaker overgewicht hebben.

tip

Weet je wat je een goede nachtrust kan bezorgen? De lichten een half uur voor je gaat slapen dimmen.

Stress kun je dus beter vermijden, wanneer je op gewicht wilt blijven. Daarnaast helpt het stresshormoon cortisol je evenmin wanneer je met een gezond eetpatroon wilt afvallen. Cortisol zorgt aan de ene kant voor adrenaline. Dat stimuleert je schildklier om om je stofwisseling te verhogen en is de reden dat sommigen juist op ongezonde wijze afvallen wanneer ze stress ervaren. Maar stress zorgt echter ook voor een behoefte aan snelle energie (suikers). En dat zijn juist degenen die zo lastig te weerstaan zijn.

Kleine doelen, groot succes

Wat goed kan helpen in het proces om af te vallen en je leefstijl te veranderen? Doelen stellen en deze klein houden. Het helpt je scherp houden, je weet waar je voor wilt gaan en bent je ervan bewust dat dit jouw eigen keuze is. Wetenschappelijk is het aangetoond dat kleine stappen zetten beter kan werken. Zo maak je meer kans om je einddoel daadwerkelijk te behalen.

Tip! Droom groot, begin klein! Niks mis met focussen op je doel, maar kleine stapjes houd je het langste vol. De Actify app helpt je hierbij!

Kleine stappen kunnen opgeteld een grote impact hebben. Spreek met jezelf af welke kleine stappen je deze week kunt zetten. En vergeet niet om jezelf te belonen, dit werkt enorm motiverend. Je succes vieren hoeft niet alleen gericht te zijn op je resultaat. Stel dat je aankomt tijdens het afvallen, weet je nu waar dit aan kan liggen en hoeft het niet te betekenen dat je iets verkeerd hebt gedaan.

Het lichaam van je dromen krijgen?

Een magische pil bestaat niet. Ga voor nieuwe gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify app. Hier vind je simpele gezonde acties en oefeningen en heerlijke recepten. Speciaal ontworpen door onze gecertificeerde diëtisten. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Afvallen’ en versla die kilo’s!