Cees-Rein: werken met topsporters is net Formule 1

Leestijd: 4 - 6 min.
Interview Cees Rein

Als je informatie wilt over topsport en de relatie tussen topsport en de maatschappij, is Cees-Rein van den Hoogenband (66) je man. Zijn kijk op gezond leven is een inspiratie voor iedereen. “Focus. En doe soms vooral wat je leuk vindt.” Actify interviewde hem.

Dr. Cees-Rein van den Hoogenband heeft een indrukwekkende carrière op zijn cv staan. Als chirurg, clubarts van PSV, chef-arts NOC*NSF en medisch adviseur was en is hij verbonden aan verschillende topsporters en -sportteams. Cees-Rein vergelijkt zijn werk met topsporters met Formule 1. “De innovaties die binnen die tak van sport plaatsvinden zijn uiteindelijk terug te zien op de weg. Dat is waar ik me mijn leven lang dagelijks voor inzet: wat we leren en ontwikkelen binnen de topsport, proberen we ook terug te geven aan de maatschappij.”

Volgens Van den Hoogenband zijn het vooral de kleine veranderingen die grote resultaten opleveren. Elke kleine verbetering van de vitaliteit van een topsporter kan het verschil maken tussen zilver en goud. NOC*NSF kwam erachter dat de impact van een simpel griepje soms groter is dan bijvoorbeeld een gescheurde kruisband. Als gevolg daarvan kwam er een infectieprotocol waaraan elke topsporter zich moet houden. “Simpele aanpassingen: handen wassen, mensen met griep vermijden en op kwetsbare momenten de juiste voedingssupplementen innemen. Als dit werkt bij topsport, dan werkt dat toch ook zo voor de maatschappij?” Cees-Rein stelt een retorische vraag. Hij gelooft erin dat iedereen met de juiste steun en kleine veranderingen grote resultaten behaalt.

Ook met kleine veranderingen steeds gezonder leven? Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!

Focus en ontspanning

De juiste steun is essentieel voor een topsporter. Cees-Rein heeft dit binnen zijn gezin ook ervaren met zoon Pieter van den Hoogenband (Nederlands zwemmer, drievoudig Olympisch kampioen red.). “Als chirurg ben je niet veel thuis en als ouder van een sporter moet je veel overhebben voor de sport van je kinderen.” Hij geeft de credits voor meest ondersteunende ouder graag aan zijn vrouw Astrid, die af en aan naar de zwembaden reed. “Toen Pieter besloot de records van Hans Kroes (voormalig Nederlands topzwemmer op rug- en vrije slag, red.) te verbreken, noemde mijn vrouw de zwembadritten al snel Kroescontrol.”

Veel topsporters hebben de gave om zich volledig te richten op hun doel. Ze sluiten zich af voor de buitenwereld en geven zich over aan hun focus. “Mijn zoon Pieter kan ook enorm goed focussen. Dat is fantastisch in sommige periodes, maar daarna moet je ook weer terug naar de normale wereld.” Afwisseling tussen focus en ontspanning is essentieel voor topsporters. “Als je alleen maar gefocust blijft wordt het hinderlijk. Je ziet niet meer wat er om je heen gebeurt en je kan in een zwart gat vallen.”

Doe wat je leuk vindt

Mensen die goed in hun vel zitten boeken de beste resultaten. Volgens Cees-Rein geldt dat voor iedereen, topsporter of gewoon iemand zoals jij en ik. Voor een topsporter zijn goed eten, een trainingsprogramma en rust belangrijke elementen. Maar de persoonlijke en directe omgeving zijn van grote invloed op de prestatie. “In sommige sporten is mentale begeleiding een taboe, maar  soms worden daardoor juist races gewonnen.”

Doen wat je leuk vindt is het allerbelangrijkste zegt dr. Van den Hoogenband. “Hoeveel zoontjes zijn in de ogen van hun vader de volgende Messi? Misschien is jouw kind wel de volgende zwemkampioen.” Juist die prestatiedruk is funest. Sporten moet leuk blijven. “Laat kinderen zien dat sporten leuk is en begin met teamsporten. Daar leren ze dat een prestatie altijd teamwork is.” Over sporten zegt de bevlogen Cees-Rein dat het vooral een ontdekkingsreis is. “Je moet ontdekken wat bij je past en waar je plezier in hebt.”

Cees-Rein is zelf ook een sportief type. “Ik heb veel gevoetbald, maar toen ik een knieblessure kreeg bleef ik maar doorzeuren over dat ik niet meer zou kunnen voetballen.” Zijn vrouw stimuleerde hem toen om nieuwe dingen op te pakken. “In het begin vond ik andere sporten niks aan, maar ik heb er echt weer lol in gekregen.” Sporten plant hij in. “Je moet er echt een prioriteit van maken en niet zomaar opgeven.” Nu traint Cees-Rein voor de Tour d’Asperge, een fundraising wielertocht  waarvan zoon Pieter ambassadeur is. “Een doel stellen bij het trainen helpt altijd!” Hij focust, doet wat hij leuk vindt en geniet. Dat is Cees-Rein van den Hoogenband.


Dr. Cees-Rein van den Hoogenband
Voormalig chirurg St. Anna Ziekenhuis – was medisch directeur TopSupport, medisch sportgezondheidscentrum van het St. Anna Ziekenhuis
Voormalig clubarts en hoofd medische staf PSV – nu medisch adviseur PSV
Voormalig teamarts van de Nederlandse zwem- en waterpoloploegen
Momenteel chef-arts NOC*NSF

Bron: TopSupport

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen