Schrijf je mee? Dit zijn de voordelen van een dagboek bijhouden

Leestijd: 4 - 6 min.

Het opschrijven van je ervaringen, zorgen en gevoelens helpt je op allerlei manieren. Het geeft rust, zorgt voor meer focus en helpt je om positiever te denken. Je leest hier hoe dat precies werkt en hoe je een gewoonte maakt van je gedachten in een dagboek opschrijven.

Een dagboek is topsport voor je hersenen

Lig jij wel eens te piekeren in bed, zoek je meer rust in de dagelijkse drukte of kun je soms een positieve oppepper gebruiken? Schrijf dan maar mee! Want ‘in de pen klimmen’ is fijne hersengymnastiek. Dat komt omdat je allebei je hersenhelften gebruikt: de logisch denkende linkerkant én de creatieve rechterkant. Volgens psycholoog Dan Siegel word je hierdoor beter in het verwerken van gebeurtenissen en gevoelens. En dat levert meer grip op je emoties, extra energie en flexibiliteit op!

Jouw dagboek, jouw regels

Goed nieuws: er is geen foute manier om een dagboek bij te houden. Je doet het namelijk voor.. jou! Het maakt dus niet uit als je een zin gek opschrijft of ergens een spelfoutje maakt. Het is ook geen probleem als je alleen wat dingen neerpent die je te binnen schieten of juist je creativiteit de vrije loop laat door een tekening te maken. Het is wél slim om goed na te denken met welk doel je aan de slag gaat. Wij geven je alvast wat inspiratie.

Meer rust: geef je gedachten de ruimte

Voor de professionele piekeraar! Door je gedachten ruim baan te geven en alles toe te laten wat je voelt, kun je negatieve gevoelens beter loslaten. Schrijf daarom in een grote woordenstroom alles op wat je voelt of denkt. Als je dit vaker doet, organiseer je uiteindelijk je eigen gedachten alsof je opruimgoroe Marie Kondo bent. Dat zorgt voor veel meer rust!

Meer focus: bepaal wat je belangrijk vindt

Liever gaan voor de georganiseerde aanpak? Maak dan eens een lijst van je doelen of dingen die je van plan bent om te doen. Door je gedachten op die manier op volgorde te zetten, maak je ruimte in je hoofd. Bovendien helpt het je om productiever te zijn. Best lastig? Deze coachsessie kan je op weg helpen.

Meer zelfliefde: geef het een plekje

Omgaan met een situatie op werk, een ruzietje met een vriendin of een ander lastig moment? Schrijf het van je af! In deze vorm schrijf je over een bepaalde gebeurtenis, wat dit met je deed en probeer je oordelen te laten gaan. Zo leer je stap voor stap om dingen een plek te geven en liever te zijn voor jezelf. 🥰

Meer positiviteit: oefen met dankbaarheid

Zet een roze bril op! Het is heerlijk om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. En dat kan van alles zijn. Een fijn gesprek met de buurvrouw, die glimlach in de trein of dat lekkere toetje bij het eten.. Schrijf ze op en bedenk waarom je er dankbaar voor bent. Het opschrijven van zulke lichtpuntjes geeft je een energieboost en leert je bewust genieten van kleine dingen.

Aan de slag!

Goed, pen in de aanslag en een lege bladzijde voor je neus.. En nu? Echt beginnen met je dagboek kan best lastig zijn. 💡 Tip! Om jezelf op weg te helpen, is het soms fijn om met voorbeeldvragen te werken. Probeer maar eens uit:

  • Wat heb je vandaag (of gisteren) bereikt waar je trots op bent?
  • Wat wil je de komende dag of week voor elkaar krijgen?
  • Om wie of wat heb je hard moeten lachen?
  • Wat heeft je inspiratie gegeven of juist afgeremd?
  • Waar kijk je naar uit de komende dagen?
  • Wat was deze week het leukste aan je werk?
  • Wat maakt jou speciaal?

Maak van jouw dagboek een gewoonte

Het opschrijven van je gevoelens wordt stap voor stap.. eh.. letter voor letter een gewoonte. Begin door te bepalen wat voor jou de fijnste manier is. Mixen en matchen mag: je kunt bijvoorbeeld oefenen met dankbaarheid, maar ook af en toe je prioriteiten op een rijtje zetten. Als je er een vast moment voor maakt, wordt het eerder een gewoonte. Leg bijvoorbeeld een notitieblok klaar op je nachtkastje of zet wat dingen op papier tijdens je vaste koffiepauze. Klaar? Schrijven maar!

Actify helpt je op weg

Actify is je helpende (schrijf)hand als je met een dagboek aan de slag gaat. Luister bijvoorbeeld naar coachsessies die je helpen prioriteiten te bepalen of oordelen te laten varen. Of plan mini’s in die je helpen om jouw schrijfmoment niet te vergeten. Zo maak je met Actify stap voor stap een gezonde gewoonte van je gevoelens opschrijven!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen