Fabels over afvallen

Leestijd: 2 - 3 min.
Fabels over afvallen

Over afvallen bestaan veel fabels. Citroensap helpt om vet af te breken bijvoorbeeld. En zes keer per dag eten is beter dan drie keer. Geloven in dit soort fabels kan ervoor zorgen dat afvallen lang(er) duurt of helemaal niet lukt. Voedingscentrum heeft een aantal hardnekkige fabels over voeding en afvallen voorgelegd aan een brede groep Nederlanders. Wat moet je nu wel en niet geloven?

De drie meest opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

Fabel: Grapefruit- en citroensap breken vet af

Ruim 58% van de Nederlanders gelooft dat citroensap en grapefruitsap vetten afbreken. In de noordelijke provincies zelfs iets meer: 69%.

Uitleg

Grapefruit- en citroensap breken geen vet af. Je hoort er veel verhalen over maar er is geen enkel bewijs dat het drinken van deze sappen helpt om af te vallen.

Fabel: ‘Iemand kan te zwaar zijn omdat hij zware botten heeft’

Ruim een derde van de Nederlanders (35%) gelooft in het bestaan van zware botten. Relatief meer 65-plussers, mannen en laagopgeleiden geloven hierin.

Uitleg

Zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt echter rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Fabel:  Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer

60% van de Nederlanders denkt dat je na 8 uur ’s avonds geen calorieën meer verbrandt. Bij de hoogopgeleiden gelooft bijna de helft in deze fabel.

Uitleg

Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totaal aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt, sla je op als vet.

Wat helpt dan wel?

Wat wel helpt om af te vallen? Verander je leefstijl. Eet minder, gezonder, gevarieerder, laat producten met veel suiker en vet staan en pas op met alcohol.Beweeg meer! Afvallen duurt zo misschien langer, maar het is makkelijker vol te houden.

Over het onderzoek

Ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Het betreft een representatieve steekproef, waaraan vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en regio’s meededen.

Bron: Voedingscentrum