Waarom is het gezond om veel fruit te eten?

Leestijd: 4 - 6 min.
Fruit smoothie

Fruit eten is gezond! Dat weten we eigenlijk allemaal, maar niet iedereen is een fruitmonster dat dagelijks de fruitschaal plundert. Schillen en snijden is soms best een gedoe of we vergeten soms simpelweg om het te eten. Je leest hier waarom fruit nou zo gezond is, hoe het je helpt aan een gezond gewicht én hoe je van vaker fruit eten een gewoonte maakt.  

Twee stuks fruit in je snuit

Wist je dit? Slechts 19% van Nederland eet dagelijks genoeg fruit. Zonde, want fruit is een gezonde snack boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het verkleint de kans op allerlei ziektes, boost je dagelijkse energiebatterij en zorgt dat je sneller vol zit. De vuistregel is om twee stuks fruit per dag te eten, maar dagelijks 200 gram fruit is de officiële richtlijn. Gelukkig hoef je dus geen twee meloenen te eten, maar je kunt ook niet smokkelen door stiekem voor twee druiven te gaan!😅

Feit of fabel? “Fruitsuikers zijn dikmakers”
Dat je dik wordt van fruitsuikers is een fabel. Natuurlijk is te veel suiker eten ongezond, maar de voedingsstoffen in fruit zijn juist heel goed voor je lichaam. Omdat je eerder een vol gevoel krijgt van een fruitsnack, is de kans klein dat je daarna nog van iets ongezonders snoept. En als kers op de taart voorkomt een fruitsnack dat je een suikerpiek of -dip krijgt!

Appels met peren vergelijken

Sweet! De wereld van het fruit is lekker divers: elke fruitsoort smaakt anders en heeft zijn eigen voordelen. De ene soort zit boordevol vitamine C, terwijl de andere soort juist veel ijzer bevat of rijk is aan antioxidanten. Als je slim varieert in het fruit dat je eet, krijg je een pakketje voedingsstoffen binnen waar je je zowel lichamelijk als geestelijk fris en fruitig van gaat voelen.

Duurzame tip! Volg de seizoenen
Veel populaire fruitsoorten in Nederland worden lokaal verbouwd, zoals appels en peren. Hierdoor is de productie relatief goedkoop en duurzaam! Seizoensfruit, zoals aardbeien of mandarijnen, kun je beter in het seizoen kopen. Dat is fijn voor de portemonnee én minder milieubelastend dan wanneer je ze op andere momenten van het jaar koopt.

Bevroren, vers of van de pers?

Het maakt niet uit of je fruit vers of uit de diepvries eet. Bevroren fruit houdt zijn voedingsstoffen en vitamines, omdat het direct wordt ingevroren. Een ontbijtje met sinaasappelsap is heerlijk, maar wat minder gezond en vullend omdat bij het persen veel vezels verloren gaan. Ga maar na: vier geperste sinaasappels slurp je zo weg, terwijl je er niet zomaar vier opeet. Een gezonde smoothie heeft wat meer voedingswaarde dan een sapje, omdat je er stukken fruit (en dus meer vezels) in stopt!

Meer fruit eten? Zo is het appeltje-eitje!

Vind jij meer fruit eten lastig? Met deze tips maak je het jezelf een stuk makkelijker om de gezonde richtlijn te halen.

Tip 1: Maak het jezelf makkelijker

Meer fruit eten begint met een slimme voorbereiding. Als je het in huis hebt, ga je het vanzelf vaker eten! Maak een gezond boodschappenlijstje en sla verschillende soorten fruit in voor de week. Zet de fruitschaal op een opvallende plek in het zicht, zodat je er bijna niet omheen kunt. Of zet mindless eating in: een bakje fruit op je bureau gaat ongemerkt leeg als je een dagje druk bezig bent.  

Tip 2: Verspreid je fruitmomenten over de dag

Fruit is enorm veelzijdig! Het is niet alleen geschikt als tussendoortje, maar kan elke maaltijd opleuken. Probeer daarom je vaste eetmomenten uit te breiden met wat fruit. Doe wat blauwe bessen bij je yoghurt, maak een smoothie als lunch of eet een mandarijn na het avondeten. Zo verspreid je jouw fruitinname over de dag en haal je die dagelijkse richtlijn met gemak!

Tip 3: Koppel je fruithap aan een andere gewoonte

Wist je dat een nieuwe gewoonte makkelijker wordt als je ‘m combineert met iets wat je normaal al doet? Mix & match jouw fruitsnack daarom met je vaste routines. In de auto naar werk? Houd een appel bij de hand. Een vaste wandeling tijdens je werkdag? Neem een kiwi mee. Probeer je minder te zitten? Ga dan staan met die banaan

Tip 4: Vervang je snacks en varieer

Afscheid nemen bestaat.. wel! Vervang je vaste (minder gezonde) snacks door een fruitige optie. Zo wordt dat handje chips bij de vrijdagmiddagborrel bijvoorbeeld een handje druiven. Ga niet voor één fruitsoort, maar varieer en experimenteer. Zo ontdek je jouw favorieten en krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Als je iets niet te pruimen vindt, kun je het de volgende keer altijd overslaan!

Gaan met die banaan! Aan de slag met Actify

Van meer fruit eten een gezonde gewoonte maken, is een stuk makkelijker met Actify. Haal fruitspiratie uit de vrolijke mini’s en praktische tips die in de app staan. Of maak het jezelf makkelijker om te variëren dankzij handige series zoals ‘Snack de regenboog’.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen