Fit de dag beginnen? Start met een gezond ochtendritueel!

Leestijd: 4 - 6 min.
Banner

Goedemorgen! Opstaan, jezelf (en je kids?) klaarmaken, ontbijten en dan nog op tijd komen.. Is elke ochtend bij jou een race tegen de klok? Na het lezen van dit artikel niet meer. Ontdek hoe je dankzij een gezond ochtendritueel voortaan fris en fruitig aan je dag begint. En welk effect dit heeft op je energielevel, mindset én productiviteit. 

Gezond ochtendritueel voor avondmensen?

Een gezonde start in de ochtend geeft je energie voor de rest van de dag. Bovendien biedt een vast ritme je houvast, rust en focus. Maar is dat eigenlijk wel iets voor jou, zo’n gezond ochtendritueel? Ongeveer twintig tot dertig procent van de bevolking is een avondmens. Hetzelfde aantal mensen staat juist het liefst vroeg op. De rest zit daar ergens tussenin. Het is deels genetisch bepaald of je een ochtend- of avondmens bent, maar voordat je als nachtbraker afhaakt: ook jij kan meer uit je ochtenden halen! Aan die biologische klok kun je namelijk draaien. Dat doe je in drie stappen: 

Stap 1. Bepaal je nieuwe bedtijd

Een halfuur eerder opstaan betekent ook een halfuur eerder je mand in. Bang dat je de slaap niet kunt vatten? Een goede nachtrust begint overdag! Een combinatie van voldoende beweging, ontspanning en vitamines is het geheime recept van Doornroosje.  

Stap 2. Dim de lichten

En zet beeldschermen uit. Doe dit minimaal een halfuur voordat je naar bed gaat. Zo ben je sneller in dromenland. Lastig? Vervang je favoriete serie door een goed boek. Dat werkt misschien nog beter dan schaapjes tellen.😉 

Stap 3. Laat je snoozeknop met rust

Gaat de wekker? Uit de veren! Weersta de verleiding om je nog een keer om te draaien. ‘Cold turkey’ opstaan is echt het beste. Volgens de wetenschap maakt snoozen je juist meer moe. Én het gaat ten koste van je productiviteit overdag. Dat komt doordat je met snoozen je REM-slaap verstoort. Dit is de droomfase, waarin je emoties en gebeurtenissen verwerkt. Zet je wekker dus liever wat later, zodat je nog wat langer in dromeland kunt blijven.

Tip!

Doe mee met de Vroege Vogel Challenge in de Actify-app en ontdek wat je allemaal kunt bereiken als je (iets) eerder opstaat.

5 gewoontes voor een gezonde ochtendroutine

Het doel van een gezond ochtendritueel is dat je positief en vol energie aan je dag begint. Want een goed begin is het halve werk, nietwaar? Wat voor jou een fijne start van je dag is, is persoonlijk. Probeer daarom verschillende dingen uit om te ontdekken wat voor jou werkt. Deze vijf gewoontes zijn ideaal om je ochtend mee in te luiden. We leggen je uit wat ze je opleveren: 

Gewoonte 1 – Start jezelf mindful op

Grijp jij zodra je je ogen opent als eerste naar je telefoon? Of check je na het opstaan meteen het nieuws? Met deze gewoontes zet jij jezelf meteen ‘aan’. Je brein wordt aan het werk gezet, en dit kost energie. Probeer je dag daarom mindful te starten, zonder overbodige prikkels. Geniet bijvoorbeeld offline van je eerste kop koffie, doe een meditatie of ga lekker naar buiten voor een portie vitamine D.  

Gewoonte 2 – Trap je dag positief af

Het idee van een ochtendritueel, is dat je de dag positief begint. Wat hierbij kan helpen, is een dankbaarheidsoefening. Dit is een krachtige manier om meer geluk te ervaren, in zowel jezelf als in je relaties. Schrijf elke ochtend 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. De zon die schijnt? Je hond die je kwispelend begroet? Of dat lieve berichtje van die goede vriend? Stilstaan bij lichtpuntjes, laat de wolken in je hoofd verdwijnen. 

Gewoonte 3 – Beweeg jezelf wakker

We bedoelen hiermee niet dat je jezelf gelijk in het zweet moet werken (mag wel), maar even rekken en strekken of een korte wandeling kan al wonderen doen voor je humeur. Wanneer je (matig intensief) beweegt, maakt je lijf namelijk endorfine aan. En wat is er nou fijner dan je dag beginnen met een shotje gelukshormonen? 

Gewoonte 4 – Zet je motor aan met een gezond ontbijt 

Je lichaam heeft brandstof nodig om op gang te komen, dus zet je motor aan met een lekker gezond ontbijt. En vergeet niet om daar voldoende bij te drinken! Je verliest ’s nachts veel vocht. Door direct na het opstaan twee grote glazen water te drinken, vul je vocht aan en profiteer je gelijk van een fitter en energieker gevoel.

Gewoonte 5 – Maak een dagplanning

Zit je hoofd zodra je uit de veren bent vol met gedachtes? Schrijf ze van je af! Dit geeft rust en overzicht. Maak dus een to-do lijstje voordat je aan je dag begint. Probeer niet meer dan drie taken in te plannen. Zo is de kans groter dat je ze voor het einde van de dag weg kunt strepen. Dit geeft een goed gevoel!  

Ontdek jouw gezonde ochtendritueel met Actify

Wil je graag aan de slag met een gezonde ochtendroutine, maar is extra houvast wat je nodig hebt? Start in de Actify-app met de serie ‘Gezond ochtendritueel‘ en laat je verrassen door de mini’s die jouw nieuwe gezonde gewoontes kunnen worden.  

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen