Hoe en waarom lief zijn voor jezelf je gezonder maakt

Leestijd: 5 - 8 min.
Wat-is-zelfliefde-en-hoe-toepassen

Zelfliefde, dat klinkt misschien wat ongemakkelijk. Toch gaat dit artikel over zelfliefde en hoe jij dit in je dagelijks leven kunt toepassen. Betekent dit dat je elke dag een serenade moet brengen aan je spiegelbeeld, of dat je op 14 februari een bosje rozen naar je eigen adres moet opsturen? Dat mag natuurlijk, maar nee, dat is niet per se wat we met zelfliefde bedoelen. 😉 Wat het dan wel is en wat het je allemaal kan opleveren, ontdek je door verder te lezen. 

Wetenschappelijk bewezen: zelfliefde is gezond 

Een avondje uitgebreid in bad, een date met je lievelingsboek op de bank of lekker lang uitslapen. Jezelf in de watten leggen voelt goed, dat hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar dat een vriendelijke omgang met me, myself and I ook een positief effect heeft op zowel je mentale als fysieke gezondheid, ligt misschien minder voor de hand. Wist je dat hier zelfs wetenschappelijk bewijs voor is? Uit onderzoek, uitgevoerd door de slimme koppen van twee Britse universiteiten, blijkt namelijk dat positieve gedachtes over jezelf, helpen om te ontspannen. Het kan zelfs je bloeddruk verlagen!  

In 5 stappen liever voor jezelf zijn 

Zelfliefde is dus gezond. Maar hoe breng je het in de praktijk? Het vergt wat oefening, maar op deze vijf manieren kun jij stap voor stap liever zijn voor jezelf: 

Wist je dat?

Jezelf met regelmaat een complimentje geven is niet arrogant of gek, maar reuze gezond! Het geeft je namelijk meer energie en het is een boost voor je zelfvertrouwen. Dus… Welke pluim geef jij jezelf vandaag? Chapeau!  

Tip 1. Word vrienden met de (kritische) stem in je hoofd 

‘Verdorie, is het me vandaag weer niet gelukt om van die zoetigheid af te blijven. Wat ben ik toch een slapjanus!’. Sta je weleens stil bij de manier waarop je tegen jezelf praat? En welke woorden je daarbij gebruikt? Lief zijn voor jezelf begint met milder praten tegen jezelf. Je zult merken dat positieve gedachtes over wie jij bent, bijdragen aan wat je naar de buitenwereld uitstraalt. Bovendien is het ombuigen van je gedachtes (focussen op wat wèl goed gaat) een stuk motiverender dan jezelf als een strenge leraar toespreken, toch? Taylor Bertolini onderstreept in deze TED Talk hoeveel impact woorden op je gevoel van eigenwaarde kunnen hebben, en legt daarnaast uit hoe je hier je voordeel mee kunt doen.  

Tip 2. Vergeef jezelf

We strijken dagelijks de hand over ons hart voor een ander, maar hoe zit het met het vergeven van jezelf? De kinderen naar school brengen, die belangrijke deadline halen én elke avond een gezonde maaltijd op tafel zetten: dat lukt niet altijd, toch? Je doet je best om alle ballen hoog te houden, maar soms gaat dat gewoon even niet. Dan kun je flink van jezelf balen…

Om te kunnen overleven, zijn we geprogrammeerd om te kijken naar wat niet goed gaat. Want dat is een teken dat er gevaar op de loer ligt! Toen wij mensen nog jagers en verzamelaars waren, konden we het ons namelijk niet permitteren om met lege handen (zonder boodschappen) thuis te komen. Gelukkig hebben we nu genoeg voedsel, en zijn nagenoeg al onze natuurlijke vijanden verdwenen. Dit ‘gevaar’ is vaak dus niet meer een echte bedreiging. Deze gedachte kan je helpen om meer los te laten. Vergeef jezelf daarom wanneer het tegenzit en zie ‘foutjes’ niet als mislukkingen, maar als leermomenten. Zo transformeer je stap voor stap het negatieve stemmetje in je hoofd naar een motiverende coach met zelfcompassie!

Wist je dat?

Zelfcompassie heeft de volgende wetenschappelijk onderzochte effecten op je mentale én fysieke gestel: 

  • Het maakt je gelukkiger 
  • Het verbetert je zelfbeeld 
  • Het is goed voor je zelfvertrouwen 
  • Het maakt je veerkrachtiger 
  • Het vermindert stress 

Tip 3. Luister naar je lijf  

Herken je dit? Je hebt enorme hoofdpijn, maar je sleept jezelf alsnog naar de sportschool, want afspraak is afspraak. Dat je lijf even niet meewerkt is slechts vervelend en onhandig. Toch is je lichaam vaak een stuk slimmer dan je geest. Door er goed naar te luisteren en te voelen, kom je meer in balans. Je lichaam geeft namelijk vaak wel aan wat het nodig heeft: eten, beweging of rust. Luister er dus goed naar en geef het de liefde die het verdient.  

Je kunt niet meer worden dan jezelf. Je kunt wel meer jezelf worden. – Dalai Lama 

Tip 4. Wees jezelf

De ultieme vorm van zelfliefde is misschien wel de ruimte nemen om jezelf te mogen zijn. Waarom? Allereerst geeft het veel peace of mind wanneer je jezelf niet meer hoeft te vergelijken met een ander. Dat is namelijk hèt recept om je rot te voelen. Ga maar eens bij jezelf na: op social media zie je de meest jaloersmakende foto’s van de buren, je vrienden of collega’s. Het lijkt of ze stuk voor stuk het perfecte plaatje leven. Terwijl het vaak geen realistische afspiegeling is van de werkelijkheid, maar slechts een selectie aan zorgvuldig gekozen momenten (met filter 😉). Zelfacceptatie geeft je ten tweede zelfvertrouwen. En dat is goud waard als het gaat over lekker in je vel zitten. Je bent wie je bent, en dat is meer dan goed genoeg!

Tip 5. Maak tijd voor jezelf

Tot slot is lief zijn voor jezelf ook gewoon genieten met niemand minder dan jezelf. Er is zelfs een Nederlands liedje over geschreven. ‘Solonaise’ werd in 2010 uitgebracht door rapper Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig, en gaat over het omarmen van een feestje vieren in je eentje. ‘Met mijn zonnebril op in bed ik heb een feestje in mijn eentje. Niks te schaften met de wereld, dus dat vier ik nu een beetje.’– Inspirerend toch? Tip! Plan je eigen solonaises en zet ze in je agenda. 

Leer met Actify liever voor jezelf te zijn 

Wil jij van lief zijn voor jezelf een gewoonte maken? Start de nieuwe serie ‘Lief zijn voor jezelf‘ in de Actify-app, en word stap voor stap op een speelse manier gecoacht naar meer zelfcompassie en minder stress. Wist je dat de Actify-app je aan nog meer gezonde gewoontes kan helpen, die bijdragen aan een gelukkig leven? Wat dacht je van een fijn slaapritueel, of meer in het hier en nu zijn dankzij mindfulness? Download de app en begin vandaag nog met jouw reis naar een gezonde én gelukkige leefstijl!  

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen