Hoe ontspan jij tijdens de feestdagen? 4 tips tegen eindejaarsstress!

Leestijd: 4 - 6 min.
ontspannen-feestdagen

Ben jij al aan het aftellen tot de feestdagen? Of staat de kerstboom stiekem nu al te stralen in de kamer? Veel mensen kunnen niet wachten op al die gezelligheid aan het eind van het jaar. Maar er komt ook veel op je af: cadeautjes regelen, familieverplichtingen en minder tijd voor jezelf. In dit artikel geven we je tips om de feestdagen ontspannen tegemoet te gaan en door te komen.

Veel gezelligheid, maar ook een drukke tijd

Het voelt misschien gek om last te hebben van spanningen in een tijd die je gezellig met vrienden en familie doorbrengt. Maar de feestdagen zijn ook een onrustige periode. Een kerstdiner is hét moment om uit te pakken, je gaat op zoek naar leuke cadeaus en ziet veel mensen in korte tijd. Alle voorbereidingen, verwachtingen en prikkels geven jou misschien wel de kriebels. Bovendien is er tussendoor ook wat minder tijd voor ontspanning. Dit kan zorgen voor vermoeidheid of een dipje.

Ontspannen feestdagen op jouw manier

Gelukkig kun je genoeg te doen om ook een beetje tot rust te komen in alle hectiek. Een goede voorbereiding is het halve werk: lees verder als je benieuwd bent hoe je dit doet!

Wist je dat

Wist je dat?
Voelt het soms of je de enige bent die december een drukke maand vindt? Volgens EenVandaag ben je niet alleen: ongeveer één op de vijf mensen voelt zich wel eens opgejaagd rond deze tijd van het jaar.

Stap 1. Bepaal wat jij belangrijk vindt

Volgens onderzoek word je gelukkiger als je bewust geniet van leuke dingen. Sta daarom eens stil bij wat jou zo blij maakt tijdens de feestdagen. Daar krijg je energie van! Ben jij thuis kampioen bordspellen, lees je graag een boek met de Top 2000 op de achtergrond of kun je niet wachten op de jaarlijkse Home Alone filmmarathon? Geef jezelf dan de ruimte om voor deze leuke momenten te kiezen.

Kiezen voor de leuke momenten betekent ook dat je nee durft te zeggen tegen dingen die minder goed uitkomen. Gezellig bij elkaar komen met verre familie kan bijvoorbeeld ook in het nieuwe jaar. Door te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, voorkom je een drukke agenda vol verplichtingen waar je stiekem niet op zit te wachten. Kun je mooi jouw aandacht richten op alle kleine dingen die kerst juist wél zo leuk maken!

Wist je dat

Wist je dat?
Vroeg beginnen met het huis versieren, maakt je gelukkiger! Uit onderzoek blijkt dat je al in de feeststemming komt als je de boel eerder in de kerstsferen brengt. Begin jouw kerst dus lekker vroeg! Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de kerstslingers ophangen. 😉

Stap 2. Maak het niet te moeilijk

Oei! Een kerstdiner met zes gangen voor een grote groep mensen is best een flinke klus. Recepten uitzoeken, daarna de drukte in de supermarkt trotseren en vervolgens ook nog een hele dag in de keuken staan… We leggen de lat vaak erg hoog, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Maak het jezelf minder moeilijk door te kiezen voor gemak of de taken te verdelen. Een avondje met zijn allen gourmetten is uiteindelijk vaak net zo gezellig en kost flink minder gezwoeg in de keuken!

Tip

Tip!
Mindfulness kan je helpen bij het vinden van rust in een drukke periode. Het helpt je omgaan met stress en zorgt voor meer ontspanning. Dat is fijn als je er even geen (kerst)bal meer aan vindt! Benieuwd? Dit artikel vertelt je meer.

Stap 3. Plan vooruit

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is niet fijn om op het laatste moment nog te speuren naar cadeaus of een exotisch ingrediënt uit het kerstdiner. Door vooruit te plannen, voorkom je dat de aanloop naar de kerstdagen hectisch aanvoelt. Als de cadeautjes wat eerder binnen zijn en de boodschappen klaarliggen, heb je ook meer tijd voor jezelf. Dan leun jij lekker achterover op je vrije dag in plaats van nog van winkel naar winkel te rennen. Fijn toch?

Stap 4. Vind je ontspanning

Als je bij deze stap aankomt, heb je keuzes gemaakt, de lat wat lager gelegd en vooruit gepland. Super! Dat betekent dat je meer tijd voor jezelf over hebt. Die extra ruimte voor ontspanning vul je met dingen waar je energie van krijgt. Begin aan dat ene boek waar je maar niet aan toekwam, ga oliebollen bakken of lekker buiten aan de wandel. Wist je dat een natuurwandeling van 20 minuutjes niet alleen leuk is, maar ook stressverlagend werkt? Een win-win situatie dus! Met genoeg ontspanning leveren de feestdagen je niet alleen een hoop gezelligheid, maar ook de nodige frisse energie op!

Wist je dat

Wist je dat?
Het is supergezond om even helemaal niks te doen! Als je een gewoonte van lanterfanten en luieren maakt, ben je dus eigenlijk onwijs goed bezig. Weten waarom ontspannen zo goed voor je is? Lees het hier!

Meer ontspanning met Actify

Zie jij het wel zitten om de komende maand met deze tips aan de slag te gaan? En ga je graag in kleine stappen aan de slag met een gezondere leefstijl? Dan is de Actify-app wat voor jou!

Actify helpt je bij het vormen van gezonde gewoontes die passen in jouw ritme. Met de tips, meditaties en oefeningen in de app blijf jij hectische dagen de baas. Je bepaalt zelf wat je prettig vindt en werkt in kleine stappen aan meer ontspanning. Ook tijdens de feestdagen. Ontdek het met Actify!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen