Hoe val je verantwoord af?

Leestijd: 3 - 5 min.
Hoe val je verantwoord af?

Je bent er klaar mee en er klaar voor. Je erkent dat je overgewicht hebt en dat je een (groot) aantal kilo zal moeten afvallen. Het bewustzijn is er dat veel standaard diëten niet het gewenste effect zullen bereiken op een gezonde manier. De vraag staat echter open op welke wijze je dan wel verantwoord kunt afvallen.

Wanneer je verantwoord wilt afvallen, is het slim om een aantal stappen te doorlopen. De eerste stap is kijken wat de huidige ‘staat’ van je lijf is. Is er inderdaad sprake van overgewicht? Op welke plekken in je lijf heb je teveel vet? Hoe staat het met je spiermassa en je conditie? Hoe ziet je huidige voedingspatroon eruit, heb je het ooit naast de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheden gelegd? Tot slot geef je jezelf een cijfer in vitaliteit van de schaal 1 tot 10. En welk cijfer wil je bereiken? Wanneer je je vitaliteit als streefpunt pakt, in plaats van kilo’s, zul je het hele afvaltraject met andere ogen instappen.

Steun vragen en gebruiken

Je zult het zelf moeten doen, maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Sterker nog, je zult je afval- en vitaliteitsdoel sneller bereiken wanneer je de juiste support hebt. Vertel de mensen in je omgeving wat je doelen zijn en op welke manier je het gaat aanpakken. Zo voorkom je dat je onder druk van anderen (‘doe niet zo ongezellig, neem nou gewoon een koekje’, ‘ik heb speciaal dat lekkere toetje voor je gemaakt’) toch meer of andere dingen eet dan je eigenlijk van plan bent.

Wanneer je in een gezinssituatie leeft, zullen de andere mensen in je huis ook merken dat je een nieuwe leefstijl gaat oppakken. Ineens geen snoep of chips in huis wanneer je met kinderen leeft, is toch ingewikkeld. Het is tegelijkertijd ook een kans om anderen in je omgeving op een positieve manier met gezonder snacken in aanraking te laten komen. Naast deze steun in je sociale omgeving, zal ook professionele steun je goed kunnen helpen bij het verantwoord afvallen. Een leefstijlcoach, een diëtist en een (personal) trainer zullen je naast de praktische adviezen voorzien van motivatie, kennis en de juiste technieken.

Stel verschillende doelen

Verantwoord afvallen begint ook met het stellen van verantwoorde doelen. Een halve kilo tot een kilo per week gewicht verliezen, is een prima richtlijn. Wanneer je veel meer kilo’s verliest in een week, ben je waarschijnlijk vooral vocht en spiermassa aan het verliezen. Ook hierin is goede begeleiding dus van belang. Stel een einddoel (hoe vitaal wil je straks zijn), maar vooral ook tussendoelen. Wat wil je deze week bereiken? Op het gebied van voeding, van bewegen, maar ook op het gebied van stress.

(Sub)doelen zorgen ervoor dat je iets hebt om op te richten en dat je ook al doelen kunt behalen. Door doelen te behalen, resultaten te kunnen delen en te kunnen vieren, hou je de energie erin en blijf je gemotiveerd. In ieder afvaltraject zitten ook momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Ook dan is het hebben van een sociaal en professioneel netwerk dat je steunt heel erg prettig. Wanneer je in een groep gelijkgestemden je doelen wil behalen, kun je profiteren van de ervaringen en de herkenning van groepsgenoten die door dezelfde fases heengaan als jij.

Het lichaam van je dromen krijgen? Een magische pil bestaat niet. Ga voor nieuwe gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Hier vind je simpele gezonde acties en oefeningen en heerlijke recepten. Speciaal ontworpen door onze gecertificeerde diëtisten. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Afvallen’ en versla die kilo’s!