In 3 stappen reflecteren op je doelen

Leestijd: 4 - 7 min.
Reflecteren op je doelen

Om elke dag in de sportschool staan, dagelijks een gezonde maaltijd op tafel zetten en elke dag aanvliegen met een positieve mindset. Dat zijn mooie intenties, maar hoe reëel zijn ze? Reflectie kan je helpen inzicht te geven in je gedrag. Op deze manier herken je eerder je valkuilen, wat als voordeel heeft dat je efficiënter aan je doel kunt werken. In dit artikel laten we je de voordelen zien van reflecteren en hoe je dit zelf in 3 stappen kunt toepassen voor meer motivatie.

Waarom reflecteren en wat zijn de voordelen?

Reflecteren is eigenlijk niets meer en niets minder dan jezelf een spiegel voorhouden. Waarom doe ik wat ik doe, en wat brengt het mij? Dit doe je misschien ook wel met enige regelmaat op de werkvloer. Denk aan een specifiek project waar je met je team aan hebt gewerkt. Terugblikken op de werkwijze en hierbij de do’s and don’ts in kaart brengen, helpt jullie om bij een volgende klus tot een beter resultaat te komen. Zo werkt het ook als het over persoonlijke doelen gaat. Reflecteren heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen. Het helpt je:

 1. Bewuster keuzes te maken;
 2. Prioriteiten te stellen;
 3. Sneller je doel te bereiken;
 4. Het geeft rust;
 5. Je hebt meer controle over een situatie.

Dat klinkt goed, toch? Maar hoe werkt dat in het echte leven, reflecteren op je gezonde doelen? En wat doe je met de bevindingen? We maken het concreet voor je in een aantal praktische stappen. 

Stap 1: Breng je energiegevers- en vreters in kaart

Bij het zelfreflectie is het belangrijk om inzichtelijk te maken waar je energie van krijgt, en wat je energie kost. Al je je teveel focust op iets wat je vooral energie kost, dan kan het zijn dat je doelstelling te ambitieus is, of dat je aanpak te rigoureus is. Misschien helpt het in dit geval om je stapjes te verkleinen. Door te kijken naar je motivatie, omgeving en mindset kun je jouw energiegevers- en vreters in kaart brengen.

Motivatie

American football coach Bill Wash zei ooit heel treffend: ‘Als het waarom sterk genoeg is, ontdek je het hoe vanzelf.’ Een uitstekend startpunt van je reflectie is daarom allereerst bij jezelf nagaan waarom jij dit doel zo graag wilt bereiken. Ben je intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd? Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het zelf graag wilt. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat een ander dit van je verlangt. Intrinsieke motivatie is daarom een energiegever, terwijl extrinsieke motivatie vaak juist een energievreter kan zijn. Wie of wat motiveert jou?

Omgeving

Gezonder willen eten terwijl je koelkast en voorraadkast zijn gevuld met ongezonde lekkernijen, dat is vragen om problemen toch? Hoe overtuigd je ook bent van je doelstellingen, het is heel moeilijk om gewoontes te veranderen wanneer je omgeving hier niet in mee wil gaan. Creëer daarom een omgeving die je inspireert en energie geeft, niet een waardoor het alleen maar lastiger wordt om je doel te bereiken.

Mindset

Stel. Je werkt aan een gezonder eetpatroon, maar je hebt na het eten steeds ongelofelijk veel zin in chocola. Zeg je nee, puur vanuit wilskracht? Of zeg je nee, omdat je gelooft in je doel? Wanneer je niet echt overtuigd bent van je doel zoals bijvoorbeeld gezonder eten, is wilskracht niet voldoende. Het vreet energie en dit houd je waarschijnlijk maar even vol. De juiste mindset maakt het daarentegen een stuk makkelijker om gemotiveerd te zijn.

Stap 2: Houd jezelf een spiegel voor

Nu je weer helder voor ogen hebt waarom je in de eerste plaats bent gestart met het werken aan je doel(en), is het tijd om wat dieper te graven bij jezelf. In deze tweede stap houd je jezelf een spiegel voor. Maar hoe pak je dat aan?

Vertel, hoe was je week? ? Ben je tevreden? Kon het beter? Sluit je week positief af en bedenk waar je dankbaar voor bent.

Stel jezelf een aantal kritische vragen, waar je eerlijk antwoord op geeft:

 • Wat wilde ik bereiken?
 • Wat moet ik doen om dit te bereiken?
 • Wat dacht ik toen ik het moest doen?
 • Wat voelde ik toen ik het wel of niet deed?
 • Wat betekent dit nu voor mijn doel?
 • Wat is precies het probleem?
 • Past dit doel wel echt bij mij?
 • Wat kan een oplossing zijn?

Stel, je wilt meer mindful in het leven staan. Je probeert dit te bereiken door veel tijd te steken in het volgen van yogalessen. Toch ervaar je nog niet de rust en balans waar je naar streeft. Je dacht dat het volgen van zoveel mogelijk yogasessies je zou helpen bij het bereiken van je doel, maar de druk die je jezelf oplegt resulteert juist in nog meer stress. De oplossing kan eenvoudig zijn, maar je ziet vaak pas wat het probleem is als je zo nu en dan de tijd neemt om te reflecteren op je eigen doelen.

Een dagboek bijhouden kan je helpen bij  het reflecteren. Je dagboek teruglezen kan goed werken en persoonlijke groei als resultaat hebben. Wat leer je van je ervaringen?

Stap 3: aan de slag met je bevindingen

De intentie hebben op met geweldige doelen aan de slag te gaan, om vervolgens twee weken later het helemaal kwijt zijn is vergelijkbaar met de goede voornemens waar we op 1 januari mee starten. De intentie om fitter te worden is er absoluut, alleen is de realiteit vaak dat we teveel hooi op de spreekwoordelijke vork nemen, waardoor volhouden niet lukt. Je hebt gezien dat je door te reflecteren ontdekt waar het knelt. Zo kun je je doelen waar nodig bijsturen. Actify kan je hierbij helpen. Deze app is dè vitaliteitscoach die je helpt om je gezonde doelen in kleine stapjes te bereiken. Zo leert Actify je stap voor stap gezonder te eten, ontspannen en bewegen. In de app vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties, funfacts én een stappenteller.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen