Ontspannen vóór je op vakantie gaat: daar heb je vast ‘zen’ in!

Leestijd: 4 - 6 min.
Vader en zoon op vakantie

Begint het zomergevoel al te kriebelen? Of is de aanloop naar je vakantie wat hectischer dan je zou willen? De laatste dingen afronden op werk, Efteling-achtige rijen op het vliegveld en oeps.. zonnebrand vergeten! De eerste dagen van je trip moet je nog uitpuffen van de voorbereidingen.. Dat kan anders: als je ontspant vóór je vakantie, ga je zo relaxed op reis dat je alleen nog maar hoeft te genieten. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.  

Even lekker bijkomen

Je vakantie is een fijn moment om even los te komen van het dagelijkse leven. Lekker neerploffen op een strandstoel, een goed boek lezen of een plons in het zwembad, heerlijk! Toch is het soms lastig om je koffer niet per ongeluk te vullen met kleine ergernissen of stressgevoelens. De oplossing hiervoor is eigenlijk simpel: vandaag al beginnen! Door kleine gewoontes in je dagelijkse ritme op te nemen, houd je jouw energiebatterij beter op peil. En omdat je thuis vaker kiest voor ontspanning, kom je sneller in de vakantiemodus en ga je relaxed op reis.

Wist je dat?

Volgens onderzoek van het CBS heeft bijna de helft van de vakantiegangers het gevoel niet helemaal uitgerust thuis te komen. Zonde! Want als je tussen die vakanties in wat meer rust en ontspanning opzoekt, kunnen je vrije dagen een oase van rust worden. 🌴

Tips voor een extra ontspannen start van je zomer

Vaker kiezen voor ontspanning, dat klinkt top! Maar hoe pak je dat nou aan? Want zeker in de aanloop naar je vrije dagen kan er veel op je afkomen. Met deze tips zorg jij voor een heerlijk ontspannen zomervakantie.

Geef ontspanning vaker voorrang

Ook voordat je vakantie begint, kun je ontspanning veel meer voorrang geven. Begin lekker aan dat boek wat klaarligt voor de vakantie, ga vaker aan de wandel of zet de wekker een kwartiertje later: het zorgt allemaal voor meer je rust in je lijf. Zo hoef je veel minder ‘om te schakelen’ als je vakantie van start gaat. Hulp nodig? Deze serie is jouw helpende hand!

Blik vooruit en bewaak je grenzen

Herkenbaar? Je vakantie staat voor de deur, maar je voelt druk om nog dat project op je werk af te ronden. Of je begint nog vol goede moed aan een laatste klusje. Terwijl er geen man overboord is als je deze dingen na je vakantie oppakt, of overdraagt aan je collega. Door je grenzen te bewaken en op tijd ‘nee’ te zeggen, zorg je dat je niet opgejaagd op reis gaat. Bepaal je prioriteiten, kies wat er nog wél mogelijk is en geef op tijd aan dat je vakantie eraan komt. Op die manier voorkom je dat er teveel op je bordje ligt voordat je vertrekt.

Maak een checklist om in te lijsten

Een goede planning is het halve werk! En lijstjes zijn je vriend: maak een checklist met dingen die je nog wilt regelen voor je vertrek, en denk alvast na wat je allemaal meeneemt op vakantie. Zulke lijstjes geven rust en helpen je het overzicht te behouden. Toch wat vergeten? Geen zorgen, ook op je vakantieadres is een tandenborstel of snorkel zo aangeschaft!

Bonustip!

Bezig met je vakantiechecklist? Zet een week voor je vertrekt alvast je tas of koffer klaar! Dat maakt het makkelijker om belangrijke spullen niet te vergeten. Je gooit ze namelijk gelijk in je koffer als je eraan denkt. Wel zo makkelijk! 😉

Ruim nog even je emoties op

Door ergernissen of frustraties los te laten als je nog thuis bent, laat je ze hier ook achter. Schrijf ze van je af, doe een stiltemeditatie en laat je vervelende gevoelens los. Zo geef je ze een plekje en hoeven ze niet mee je koffer in. Zo heb je mooi ruimte over voor nóg een bikini! Benieuwd hoe je dit aanpakt? Luister dan de mini ‘ruim je emoties op‘ in de Actify-app.

Plan de overgang tussen vakantie en werk

Hoe fijn is het als je voor én na je vakantie nog wat extra dagen vrij bent. Je hebt dan namelijk tijd zat om in te pakken en dingen te regelen. Dat scheelt gehaast en gestress op het laatste moment. En bij terugkomst kun je letterlijk even rustig ‘landen’. Pak je koffer op je gemak uit, draai wat wasjes en geniet vooral nog even na van dat vakantiegevoel. En wil je rustig weer opbouwen naar je alledaagse ritme? Start dan halverwege een werkweek weer met je eerste werkdagen.

Ontspannen is gezond!

Van je zonnige vakantieadresje kun je ook nog wat leren: een ontspannen leefstijl draagt bij aan een lang en gelukkig leven! De Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar de inwoners langer en gezonder leven dan op andere plekken ter wereld. Er zijn verschillende factoren die daaraan bijdragen, zoals dagelijks ontspannen, tijd doorbrengen met vrienden en familie, regelmatig bewegen en zelfs af en toe een wijntje drinken! Enne.. Vergeet niet om daar ook na je vakantie mee door te gaan. 😎

‘Zen’ de zomer in met Actify

Benieuwd hoe je ontspanning in jouw dagelijkse routine verwerkt? Met Actify is dat een stuk makkelijker! De app helpt je namelijk met leuke series om van relaxen een gewoonte te maken. Kies bijvoorbeeld voor de serie ‘Vaker ontspannen doe je zo’ of ga de natuur in met de serie ‘Relaxed buiten zijn’. Download Actify nu en ontdek wat het jou oplevert!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen