Samen gezonder, fitter en gelukkiger in vijf stappen

Leestijd: 4 - 7 min.
samen-gezonder-fitter-gelukkiger

Samen is alles leuker, ook werken aan een gezonder leven! In dit artikel lees je hoe dit precies zit, en welke vijf stappen jij en je gezin kunnen zetten om samen gezonder, fitter én gelukkiger te worden.  

Waarom is samen werken aan gezondheid gezonder? 

Wij mensen zijn sociale dieren. Bovendien presteren we meer én beter onder groepsdruk. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Nu blijkt dat dit ook geldt als het gaat over het halen van gezonde (beweeg)doelen. En eigenlijk is dit ook wel logisch te verklaren zonder wetenschappelijk bewijs. Ga maar eens bij jezelf na, wanneer denk jij dat het voornemen om meer fruit en groente te eten meer kans van slagen heeft?
A) Wanneer de rest van het gezin doorgaat met snoepen.
B) Wanneer jullie samen besluiten om suiker te bannen en gezonder te gaan eten.

En wat motiveert meer? Jezelf in je eentje naar de sportschool slepen? Of het vooruitzicht op een uurtje gezellig knallen samen met je sportbuddy? Juist. Met elkaar krijgen we meer voor elkaar dan alleen! Daarom geven we je 5 tips om met je gezin op een leuke manier gezonde stappen te zetten.

Wist je dat?

Het geroezemoes tijdens een sportwedstrijd- of evenement (van fans, vrienden en familie op de tribune) is een van de meest krachtige boosters voor de prestaties van (top)sporters.

Het gezonde stappenplan voor jou en je gezin 

Een gezonde leefstijl kenmerkt zich door een combinatie van gezonde eetgewoontes, voldoende beweging, ontspanning én sociaal bezig zijn. Wanneer je samen met gezonde gewoontes aan de slag gaat, sla je dus twee vliegen in één klap. Dit stappenplan helpt jou en je gezin op weg. Ontdek met elkaar hoe leuk het kan zijn om gezonde keuzes te maken én ervaar hoeveel blijdschap en energie het jullie oplevert! 

Stap 1. Maak samen slimme eetkeuzes 

Afkicken van je chocoladeverslaving lijkt een onmogelijke opgave wanneer je voor de rest van je gezinsleden wél Snickers en Tony repen moet inslaan. Samen gezonder eten is daarentegen een stuk motiverender. Zo heb je tenslotte minder ongezonde verleidingen in huis, en het idee dat je er niet alleen voor staat is de ultieme stok achter de deur! Er is alleen één maar. Hoe krijg je de rest van je huishouden zo ver om een gezonde draai te geven aan jullie eetgewoontes? In dit artikel geven we je een aantal tips, waarmee zelfs je groente-hatende koters een voorliefde kunnen ontwikkelen voor broccoli en spruitjes. 😉   

Stap 2. Beperk thuis jullie schermtijd 

Lijken jouw huisgenoten (inclusief jijzelf..) soms wel vastgegroeid aan hun beeldschermen? Eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal wel een tikkeltje verslaafd aan onze telefoon. En wie kan zich überhaupt nog een leven indenken zonder Netflix? Toch weten we ook allemaal dat het gezonder is om juist wat te minderen met swipen, scrollen en bingen. Je bewust zijn van wat minder schermtijd jou en je omgeving oplevert, is al het halve werk. Want wist je dat minder gluren naar je schermpje supergezond is om de volgende redenen? 

  • Minder prikkels = meer rust en focus 
  • Het heeft een gunstig effect op je nachtrust 
  • Er is meer tijd en ruimte voor gezelligheid met elkaar (en sociaal bezig zijn is mega gezond!) 
  • Je ogen zijn je dankbaar 👀 
  • Het voorkomt nekklachten 
  • Je wordt er positiever door 

Een eerste stap om met elkaar af te kicken van de schermverslaving? Zet een uur voor bedtijd alle beeldschermen uit (of leg ze uit het zicht). Maak een ontspannende avondwandeling of speel nog een leuk (offline 😉) spelletje met elkaar. Stap twee: stel spelregels op. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat beeldschermen tijdens alle maaltijden een no-go zijn, eet altijd aan tafel en geniet ervan om elkaar in de ogen te kijken en in gesprek te gaan. 

Tip!

Zijn jouw kleintjes soms ook zo overprikkeld? En lijkt een uurtje achter de tablet de enige oplossing voor wat meer rust in huis? In de Actify-app vind je een leuke mindfulness mini, speciaal voor kinderen. Een fijne oefening voor het slapen gaan, die helpt om te ontspannen. Doei prikkels, hallo Klaas Vaak! 

Stap 3. Doe elke dag mee met het speelkwartiertje 

Wanneer beeldschermen off-limits zijn en je ander vertier zoekt… Doe dan eens mee met het speelkwartiertje met de kids! Want lekker bewegen: voor kinderen is het dagelijkse kost. Tikkertje, een potje voetbal of een aantal minuten helemaal uit je stekker op jullie favoriete nummertje. Profiteer van de energie in huis en doe elke dag even mee met het speelkwartiertje. De leukste work-out die er is! Want hoe volwassen we ook zijn, stiekem is het nog steeds dolle pret om samen te ravotten en gek te doen. 

Tip!

Bestaat jouw huishouden uit een kudde bankplakkers? Neem ze mee op avontuur in de buitenlucht. Er is steeds meer bewijs voor het feit dat kinderen (en jij ook) gelukkiger en gezonder worden door te spelen in de natuur. Dus: de paden op, de lanen in! 

Stap 4. Zet quality time in de agenda’s 

Samen leuke dingen ondernemen of simpelweg samen tijd doorbrengen, is supergezond. Toch schiet het er weleens bij in. De oplossing? Zet quality time met de mensen die belangrijk voor je zijn in de agenda. Dat klinkt misschien minder spontaan en gezellig, maar het helpt jullie bij het vormen van een nieuwe gezonde gewoonte: sociaal bezig zijn. 

Stap 5. Ga samen aan de slag met Actify 

Wist je dat je in de Actify-app nu een leuke challenge vindt die je samen met je gezin ( of collega’s, vrienden, familie) kunt doen? Start de serie ‘Samen gezonder, fitter en gelukkiger Challenge’ in de gratis Actify-app en daag elkaar uit om nieuwe gezonde gewoontes te vormen!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen