Tips en recepten voor een gezonde barbecue 

Leestijd: 4 - 7 min.
Gezond barbecueën doe je zo

Hoera, het barbecue seizoen is geopend! Dat betekent de hele zomer lekker lang buiten tafelen. 'Gezond' is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een avondje grillen en braden in de buitenlucht. Met deze tips en recepten voor een barbecue met een gezonde twist, ontdek je hoe het anders kan. 

Vlees noch vis

Zeg je barbecue, dan zeg je vlees! Ongezond? Niet per se. Qua bereiding is het bijvoorbeeld gezonder, er komt namelijk geen vet zoals boter of olie aan te pas. Het wordt vaak pas ongezond door de hoeveelheid vlees die we tijdens een gemiddelde avond barbecueën naar binnen werken. Worstje hier, burgertje daar. Hey, nog een sateetje doen? Lekker hoor! Maar eh, niet zo heel gezond dus. Probeer daarom de balans te vinden tussen dierlijk en plantaardig. En let op met zwarte randjes op je stukje vlees, want daar wordt je lijf niet blij van.  

Tip!

Start de avond met een salade of gegrilde groente voordat je aan het vlees begint. Grote kans dat je er dan minder van eet! Ben je een echte vleeseter en wil je het liefst van alles wat proeven? Deel dan met je tafelgenoten van elk soort vlees een stukje. Zo maak je je eigen BBQ tapas bordje.  

Daarnaast zijn er genoeg alternatieven die niet onderdoen voor een stukje vlees of vis. Groente en zelfs fruit krijgen een heerlijke smaak dankzij de grill. Leuk om mee te experimenteren! Ben je een echte carnivoor en wil je niet helemaal vegetarisch gaan? Kies dan voor vis of een mager stukje vlees. Of houd het onderstaande lijstje bij de hand, waarin je in één oogopslag de BBQ do’s & don’ts ziet. 

Wist je dat?

Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor je gezondheid. Een visje zit namelijk vol met belangrijke voedingstoffen, zoals visvetzuren. Goed voor je hart en bloedvaten! 

BBQ do BBQ don’t (of met mate)
✔️ Kipfilet  ⚠️ Hamburger  
✔️ Kalkoenfilet   ⚠️ Lamsvlees 
✔️ Biefstuk  ⚠️ Karbonade 
✔️ Entrecote   ⚠️ Varkenslap 
✔️ Runderlapje  ⚠️ Slavink 
✔️ Vegetarisch/vegan vleespakket  ⚠️ Worst 
✔️ Groente en fruit  ⚠️ Spekjes of speklap  
✔️ Vis zoals zalm en tonijn  ⚠️ Gehakt 

Groente in de hoofdrol  

We haalden het hierboven al even aan: groente op de barbecue is hemels! Het is echt het proberen waard en er zijn veel creatieve manieren om met wat simpele toevoegingen de smaak van vlees na te maken. In de Actify-app vind je een paar leuke recepten voor op de grill, zoals groentespiesjes of gegrilde rode biet met balsamico. Maar wat plakjes paprika, courgette of aubergine ‘au naturel’ op de BBQ is ook smullen geblazen. Door groente de hoofdrol te geven tijdens je avondje barbecueën, zit je sneller vol en ben je minder snel geneigd om jezelf vol te stoppen met stokbrood of friet. 

Zelluf doen!

Een gouden tip voordat je op jacht gaat in de supermarkt: skip de kant-en-klaar maaltijden. Je gooit bij je zoektocht naar BBQ benodigdheden je boodschappenkar al snel vol met aardappelsalades, cocktailsauzen en kruidenboterdips. Deze kant-en-klaar producten bevatten vaak veel suiker. En dat is zonde, want je hebt in een handomdraai zelf een gezonde side dish of dip in elkaar geflanst! Wat dacht je van huisgemaakte Tzaziki? Vers, lekker en verantwoord. Tip! Betrek de kids bij het klaarmaken van de bijgerechten. Voorpret gegarandeerd!  

Less is more

Is het jou ook weleens opgevallen dat je tijdens een avondje barbecueën (veel) meer dan normaal opschept? Barbecueën is vaak een avondvullend programma, wat in het teken staat van, nouja, eten. Véél eten. Maar het gezegde luidt niet voor niets ‘less is more’. En dat geldt ook voor een goede barbecue sessie. Daarom een paar tips die je helpen om met mate te genieten: 

  • Spreek met jezelf af hoe vaak je opschept en stem hier de grootte van je porties op af. Hoe vaker je opschept, hoe kleiner de porties. 
  • Eet van een kleiner bord, dan schep je ongemerkt minder op. 
  • Drink veel water tussendoor, zo heb je minder snel last van een ‘hongergevoel’. 
  • Probeer van elk gerechtje bewust te genieten door langzaam en vaak te kauwen. Zo ben je sneller verzadigd en nog mindful bezig ook!
  • Op = op! Haal niet teveel ongezonde verleidingen in huis. En start je avond met groente, zo zit je sneller vol. 
  • Rustig aan met alcohol. Dit tikt snel aan wat calorieën betreft. Bovendien daalt je suikerspiegel sneller. Zo krijg je meer trek. In de Actify-app vind je veel leuke alternatieve recepten voor gezonde en zomerse 0.0% drankjes. 😉

Even wachten… 

Wanneer de grillmaster jouw maaltje bereidt, is het verleidelijk om de wachttijd op te vullen met snacken. Ongemerkt verdwijnen er rijkelijk besmeerde stokbroodjes of frietjes met mayo in je mond. Zo krijg je ongemerkt veel extra calorieën binnen. Gelukkig hoef je niet op hete kolen te zitten tijdens het wachten op je spiesje. 😉 Wees je snaaihand te slim af en zet wat groentesnacks op tafel. Wat dacht je van paprika, worteltjes, komkommer of een frisse en gezonde salade? Lekker én gezond! 

Kies uit gezonde BBQ recepten in de Actify-app 

Loopt het water je al in de mond? Zo nu en dan die barbecue aansteken is dus prima te combineren met een gezonde leefstijl. Het draait allemaal om balans en de juiste keuzes. De Actify-app kan je hierbij helpen. Zo inspireert de serie ‘Lekkere caloriearme BBQ recepten‘ je met tips om een gezonde twist te geven aan je gerechten en vind je in de mini’s talloze lekkere gezonde recepten die geschikt zijn voor op de barbecue. Bon appétit! 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen